Az elővigyázatosság enyhítheti az allergiás tüneteket

Magyarországon a lakosok körülbelül egynegyede szenved pollenallergiában.

MTI
2016. 09. 13. 13:54
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) Országos Tisztifőorvosi Hivatala a hatékony védekezés érdekében azt javasolja, hogy a növényre allergiások mihamarabb keressék fel orvosukat, allergológusukat, és kezdjék meg az általuk ajánlott kezeléseket, illetve a gyógyszerek szedését, ha ezt eddig nem tették volna meg – írták a közleményükben.

Megfelelő gyógykezelés hiányában az allergiásoknak nagyon magas pollenkoncentráció esetén számítaniuk kell a tünetek erősödésére – heveny tüsszögés, fokozott orrfolyás, orrviszketés, orrdugulás, és emiatt alvászavarok, garatviszketés, fülviszketés, könnyezés, szemviszketés, vörös szem, azaz kötőhártya-gyulladás, szemfáradékonyság, fáradtság- és levertségérzet, nagyobb alvásigény –, számolva a gyógyszerek különböző esetleges mellékhatásaival is.

Az ÁNTSZ azt ajánlja, hogy ezekben a hetekben az érintettek naponta, lehetőleg éjszaka szellőztessék át a lakást, és mindennap mossanak hajat, mivel a pollenszemek megtapadnak a hajszálakon.

Lehetőség szerint kerülni kell a gyomos, parlagfűvel fertőzött területeket, és a gyermekeket is érdemes távol tartani tőlük, még akkor is, ha nem allergiások a növényre.

Érdemes továbbá szakemberrel rendszeresen tisztíttatni a lakás és a gépjármű pollenszűrőjét, magas pollenterhelés esetén maszkot is lehet viselni.

Az ÁNTSZ hozzátette, ha valaki parlagfűvel fertőzött területet talál, akkor tegyen bejelentést a hatóságoknál, önkormányzatoknál, továbbá a növény irtását virágzás idején kizárólag megfelelő – az archoz légmentesen illeszkedő – maszkban és védőszemüvegben, kesztyűvel végezze. A munkafolyamat végén a ruhát lezárt zacskóba ajánlott tenni, és rázás nélkül, lassan a mosógépbe helyezni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.