Erdő Péter: A katolikus értékrend miatt lesznek önállóak a diákok

Tanévnyitó misét tartott az esztergom–budapesti érsek hétfőn Budapesten.

MTI
2016. 09. 12. 18:19
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A bíboros szerint az értékrend és a követelmények teszik lehetővé, hogy a fiatalokból igazán önálló, alkotó személyiségek váljanak.

Erdő Péter homíliájában kiemelte: a katolikus egyház nem harcolt azért, hogy egyre több iskolája legyen. „Nem kértünk tömegesen olyan intézményeket, amelyek sosem tartoztak hozzánk, de az emberekben erősödött az igény, a bizalom az egyházi oktatás és gondoskodás iránt” – fogalmazott.

A veni sanctét a szeptembertől az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye által működtetett XV. kerületi, sajátos nevelési igényű gyermekeket oktató iskola melletti Boldog Salkaházi Sára-templomban mutatta be a bíboros.

Erdő Péter szólt arról, hogy a szociális, az egészségügyi és az oktatási feladatok, különösen a hátrányos helyzetű és fogyatékkal élő fiatalok oktatása sokak szemében „népszerűtlen, hálátlan, a tömegek számára sokszor alig észrevehető feladat”. A keresztény közösség számára azonban ezek a szolgálatok „vonzók és értékesek”.

„Az evangélium fényében mi meglátjuk a sérült, a fogyatékkal élő emberben, a sokszor fegyelmezetlen gyerekben vagy a magatehetetlen betegekben Krisztus arcát. Felfedezzük bennük azt, ami a Földön a legnagyobb érték: a lelket, amely örök boldogságra hivatott” – fogalmazott a bíboros.

A Katolikus Pedagógiai Szervezési és Továbbképzési Intézet tájékoztatása szerint szeptembertől 17 új intézmény lett a katolikus köznevelési rendszer része, nyolc intézmény pedig új tagintézményekkel bővült. Ennek köszönhetően szeptembertől közel 3900 diákkal több, összesen több mint 123 000 gyermek, fiatal tanul katolikus köznevelési intézményekben.

Az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye az idei tanévtől két iskolát vett át, intézményeikben összesen csaknem 6000 diák tanul.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.