Erdő Péter: Az ember nem csak munkaerő

Ha így néz rá a társadalom, azzal embertelenséget követ el az érsek szerint.

MTI
2016. 09. 17. 21:03
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Mit tehet egy ember? címmel a társadalmi felelősségvállalásról, az igazságosabb gazdaságról és a teremtésvédelemről rendezett kerekasztal-beszélgetésen a bíboros hangsúlyozta: a társadalom, amely kizárólag munkaerőként tekint az emberre, értéknek tartja a munkaerő mobilitását. Csakhogy ezzel semmibe veszi az ember méltóságát, hiszen időről időre kiszakítja őt társadalmi kapcsolataiból, sokszor a családjából is.

Erdő Péter hozzátette: az ember titok, és kívülről senki nem mondhatja meg neki, hogy mire van szüksége. „Az emberi méltóság iránti tisztelet megköveteli, hagyjuk, hogy ő maga keresse személyes boldogságát” – fogalmazott.

A bíboros arról is beszélt, hogy a mai embert megbénítja a világ bonyolultsága. A természet-, a gazdaság- és a társadalomtudományok olyan sok tényezőt mutatnak be, és ezt a politikusok, továbbá „a különböző érdekektől vezérelt társadalmi aktivisták annyiféle tanulságra futtatják ki”, hogy az ember már végképp nem tudja, mivel szennyezi jobban a környezetet, így jóformán bizalmi alapon kényszerül dönteni.

Ráadásul – mutatott rá a bíboros – az információnövekedéssel egy időben nem nőtt, hanem csökkent az ember képessége, hogy rendet teremtsen az információk között.

„Kezdjük lebecsülni a kategóriákat és a logikus gondolkodást”, pedig az segítette az embert, hogy a „tudatosan megragadott valóság alapján hozzon szabad és felelős döntéseket”. Ha viszont az ember nem tudja megragadni a valóságot, akkor szabadon választani is képtelen – tette hozzá Erdő Péter.

Velkey György, a Bethesda Gyermekkórház főigazgatója arról beszélt, az egészségügy alapkonfliktusa jelenleg az, hogy a technológiai, tudományos fejlődés – amely létrehozta egyebek mellett a szervátültetést – csodálatos távlatot nyit az emberek gyógyításában, csakhogy a létrehozott új eljárások megfizethetetlenek.

Ráadásul ez a folyamat olyan társadalomban történik, ahol nagyon erős a „halhatatlanság illúziója”. Az orvostudomány azonban képtelen megfelelni az elvárásnak, hogy halhatatlanná tegye az embereket, ezért örökké vesztes lesz – mutatott rá.

Velkey György kitért arra is, hogy az előző évtizedben elvégzett egyik kutatás szerint azokban az országokban, ahol nagy az esélyegyenlőtlenség az egészségügyben, rövidebb a várható élettartam, és nagyobb a csecsemőhalálozás. És ez nemcsak a társadalom veszteseire, hanem a nyertesekre is igaz. Vagyis két azonos GDP-jű ország közül az igazságtalanabb társadalomban rosszabbak az élet esélyei. Ebből pedig az következik, hogy érdemes „közelebb hozni egymáshoz az embereket” az egészségügyi javak megszerzésében. Úgy tűnik tehát, hogy a „racionális adatok is etikus irányba terelnek” – fogalmazott.

Ürge-Vorsatz Diána fizikus, az ENSZ Nobel-békedíjjal kitüntetett Éghajlat-változási Kormányközi Testületének klímakutatója szerint a mai világ krízise abból ered, hogy „sokkal tovább nyújtózkodunk, mint ameddig a takarónk ér”. Ráadásul nemcsak a környezetünket zsákmányoljuk ki folyamatosan, hanem a saját testünket is, amikor többet dolgozunk, hogy többet költhessünk. Ugyanakkor mivel „mi hoztuk magunkat ebbe a helyzetbe, ki is tudjuk magunkat vezetni” a krízisből.

Hozzátette: minden pillanatban dönthetünk, és minden döntésünk számít, a legegyszerűbb is, mint amikor például a gyaloglást választjuk a lift helyett.

A klímakutató arról is beszélt, szerinte nem az önkorlátozás, a fogyasztás visszaszorítása az igazi megoldás, hanem az emberi boldogság átértelmezése. Meg kell tanulni, hogy a boldogság nem pénzért megszerezhető dolog. Kutatások igazolták – tette hozzá –, hogy az ember közérzetét emberi kapcsolatai, a közösségért végzett munkája pozitívan befolyásolják. Az egyes ember jólléte pedig az egész társadalomra kihat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.