Ezért gyújtson gyertyát, ha lemegy a borospincébe

Az őszi szüret és a borkészítés időszakában nem árt az óvatosság – figyelmeztet a katasztrófavédelem.

MTI
2016. 09. 06. 16:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az OKF az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében kiemelte: bár a mustgázzal kapcsolatos balesetek a borospincék szellőztetésével, illetve szén-dioxid-érzékelők telepítésével megelőzhetőek, mégis évente csaknem tucatszor riasztják emiatt a tűzoltókat, s minden évben áldozatává válik valaki.

Kifejtették: a mustgáz a szőlő levének erjedése során keletkező szén-dioxid, amely színtelen, szagtalan, a levegőnél másfélszer nehezebb, zárt térben a levegőt kiszorítva a padlótól tölti fel a helyiséget. Aki ilyen mustgázzal teli zárt helyen tartózkodik, az oxigénhiányos állapotba kerülhet, amely szédülést, álmosságot, eszméletvesztést, végül pedig fulladásos halált okoz – emelték ki.

Az OKF kitért arra is, hogy a különböző légzésvédő álarcok a mustgáz ellen nem védenek. A közismert „gyertyás” módszert ajánlották, de felhívták a figyelmet arra, hogy a gyertyát derékmagasság alatt kell tartani.

Aki mustgázzal kapcsolatos balesetet észlel, azonnal hívja a 112-es segélyhívó számot – írták a közleményben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.