Félmilliárd alatt a Klik tartozása

Még 126 millió forintos adósságot görget a nyíregyházi tankerület.

Hutter Marianna
2016. 09. 12. 13:29
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Míg februárban több mint 14 milliárdos adósságot nyögött a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik), ez július végére 466 millió forintra csökkent – derült ki Rétvári Bence államtitkár parlamenti írásbeli válaszából. A Klik adósságával kapcsolatban az LMP-s Ikotity István intézett kérdéseket az Emberi Erőforrások Minisztériumát vezető miniszterhez. A tájékoztatás szerint a legnagyobb adóssággal rendelkező tankerület a nyíregyházi: közel 126 millió forinttal tartoznak, míg a második helyen Cegléd állt több mint 48 millió forinttal és a fővárosi tankerület közel 27 millióval. A legkevesebb, egymillió forint alatti tartozással Nógrád (928 ezer forint), illetve Vas megye (610 ezer forint) büszkélkedhet. A legnagyobb adósságot felhalmozó nyíregyházi tankerület élén azóta vezetőcsere történt.

A Kliknek a legtöbb pénzt az energetikával foglalkozó Caminus Zrt. számára kell fizetnie: több mint 234 millió forint az adósságuk a cég felé. Második helyen a tankönyvszállítást végző Kello Könyvtárellátó Nonprofit Kft. állt 152 millióval, míg a NISZ Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. is közel 60 millió forintját várhatja az óriásszervezettől, az Eötvös Loránd Tudományegyetem pedig közel 57 milliót. Rétvári válaszában megjegyezte: azóta a Kello felé fennálló tartozást sikerült augusztusban rendezni. Ezzel pedig régóta húzódó ügy végére tett pontot a Klik, ugyanis mint lapunk korábban megírta, még április végén is hárommilliárd forinttal tartoztak a tavalyi tankönyvszállítások után. Az államtitkár azt is közölte: az összes tartozásállományból a 30 nap alatti – azaz még le nem járt – tartozás összege 168 millió forint, a 30–60 nap közötti 21 millió forint, és a 60 napon túli tartozásállomány összege 277 millió forint.

Mint ismert, a Klik 2013-as megalakulása óta állandó probléma volt az alulfinanszírozottság, ami odáig fajult, hogy a kormány idén februárban kénytelen volt 38 milliárd forintos gyorssegélyt utalni. A jövő januártól Klebelsberg Központtá alakuló szervezet büdzséjére 103 milliárd forinttal többet szánnak a 2017-es költségvetésben, mint idén.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.