Fideszes belharc csatatere lehet Hatvan

Szabó Zsolt volt és Horváth Richárd jelenlegi polgármester nem beszél egymással.

Tompos Ádám
2016. 09. 09. 4:36
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ez az én városom – jelentette ki Hatvanról a térség országgyűlési képviselője, és a település korábbi polgármestere, Szabó Zsolt, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára. A jelenlegi városvezető, Horváth Richárd viszont úgy gondolja, Hatvan nem az elődjéé, hanem a hatvaniaké. A két politikus médián keresztül zajló szóváltását az teszi pikánssá, hogy mindketten a kormánypártban tevékenykednek. Arról, hogy mikor romlott meg közöttük a viszony, megoszlanak a vélemények.

Egyesek úgy látják, a viszály egyik kiváltó oka az volt, hogy Horváth Richárd polgármester eltávolította a kabinetfőnöki pozícióból Tóth Csabát, akit mind az ellenzéki, mind a kormánypárti önkormányzati képviselők egyértelműen Szabó Zsolt lekötelezett embereként, „komisszárjaként” emlegettek. Az ő hátrahagyására azért volt szükség a hatvani közélet szereplői szerint, hogy legyen egy összekötő, aki segít Szabónak, hogy bábként irányíthassa Horváthot. Egymástól függetlenül többen is felidézték, Szabó nehezen élte meg, hogy nem lehet már polgármester szeretett településén. Azt is tudatták lapunkkal név nélkül nyilatkozó forrásaink, hogy Tóth idejében feszült volt a légkör a hatvani városházán, és az ordítozás sem volt ritka. 

Jóval nyugodtabb lett a légkör a távozása óta, állítják a pártból azóta már kizárt fideszesek, csakhogy Tóth Csaba időközben a Heves megyei közgyűlés elnöke is lett.

Tóth elmozdítása után tavaly szeptemberben úgy tartották meg a helyi Fidesz-szervezet tisztújítását, hogy azon Szabó Zsolt választókerületi elnök autóbalesete miatt nem lehetett jelen. A párt alapszabálya azonban kötelezően előírta a tisztújítást, elmaradása esetén fel kellett volna oszlatni az alapszervezetet. A procedúrát azonban nem tudták a fideszesek a helyi pártirodában megtartani, nem mehettek be ugyanis Szabó híveinek jóvoltából. Ezért egy iskola épületében szavazták meg elsöprő többséggel Papp István önkormányzati képviselőt – ekkor még senkit nem zártak ki a pártból. Csakhogy az új városi elnök legitimitását Szabóék nem fogadták el. Ez a társaság később új tisztújítást vezetett le a hatvani Fidesz-szervezet feloszlatásával, és újjáalakulásával; a tizennégy, Szabó Zsolthoz hű tag pedig kizárta a jelenlegi polgármestert és a vele szimpatizálókat is. A „kizártak” az eltelt egy évben semmilyen hivatalos értesítést nem kaptak a párttól, hogy ne lennének tagok.

Binder Géza is büszkén mutatja lapunknak a Fidesz-igazolványát. A kommunizmusban internált helyi pártalapító ma is büszke jobboldaliságára és kíváncsi arra, hogy ki fog majd Hatvan „Bermuda” városrészében kampányolni, ahová csak ő mer belépni. A Hazáért érdemrenddel kitüntetett, gyermekkorában Hortobágyot megjáró Tóth Károlyné Katalint is „kizárták”, amit nem ért: pedig ő még Ózdra és Kiskörére is elment kampányolni. Papp István azonban hangsúlyozza a Magyar Nemzetnek, hogy ők ettől még fideszesnek és jobboldalinak tartják magukat, támogatják is a párt politikáját. Elmeséli például, hogy gyűjtöttek 3500 aláírást a kvótareferendum kapcsán, de azokat nem fogadta el tőlük a helyi Fidesz-szervezet.

Horváth Richárd polgármester azt hangsúlyozza lapunknak, hogy ő mindenképpen Hatvan város érdekeit szem előtt tartva próbál jó viszonyt fenntartani Szabóval, csak a fejlesztési tárca államtitkára nem áll már vele szóba. Szeretné elkerülni ugyanis, hogy csatatér legyen a városból. Nem szeretne viszont részt venni abban sem, hogy válaszcsapással reagáljon azokra a személyeskedő vádakra, amiket az országgyűlési képviselőhöz lojális helyi revolverújságban lehoznak róla, illetve a „kizárt” fideszesekről. Ezen sajtótermékek egyikében jelent meg az a sommás megállapítás is, hogy Szabó szerint Horváth alkalmatlan Hatvan vezetésére. Egyúttal bejelentette azt is – ugyanabban a cikkben –, hogy újjáalakult a helyi Fidesz, és hogy újabb fejlesztések jönnek a térségbe.

Horváth Richárd egyébként Szabó Zsolttal való összekülönbözését azzal magyarázza, hogy míg elődje mindenképpen szeretett volna több monumentális beruházással nyomot hagyni maga után, addig ő igyekszik meghallgatni a helyieket, a civileket és velük együtt fejleszteni a várost, hogy magukénak érezzék azt. Magáról a „kizárásról” úgy fogalmaz, furcsa helyzetben van, hiszen etikai vétség híján hivatalosan nem zárták ki a Fideszből, viszont föl se vették az új alapszervezetbe, pedig jelentkezett oda.

Szabó Zsolt lapunkkal közölte, hogy ő nem tud fideszes belharcról Hatvanban, majd arra kért miket, kérdéseinkkel forduljunk a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium sajtóosztályához, megválaszolásukhoz hétfőig kért időt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.