Hárommilliárdot költenek új autókra

A külügyi tárca „rászorultsági” alapon vásárol járműveket a külképviseletek számára.

Horváth Csaba László
2016. 09. 13. 4:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csillagászati összeget, több mint bruttó 3 milliárd forintot szán a Külgazdasági és Külügyminisztérium a külképviseletek gépjárműállományának lecserélésére – derült ki a tegnap megjelent Közbeszerzési Értesítőből. A pályázati kiírás szerint felső közép- és középkategóriás autókat szereznek be az európai és az Európán kívüli országok kirendeltségei számára.

A minisztérium a Magyar Nemzet megkeresésére közölte, egyelőre nem határozták meg, hogy az óriási összegből összesen hány autót vásárolnak, azt majd a „rászorultság sorrendje és az összetétel” határozza meg. Hozzátették, hogy a kiírt hárommilliárd forintos keretet nem feltétlenül költik el, a forrás a járműállomány korszerűsítésére szolgál. Kérdésünkre jelezték azt is, hogy a beszerzés azért szükséges, mert a nagyságrendileg hatszáz darabos külképviseleti gépjárműállomány frissítésére az elmúlt évtizedben csak elvétve kerülhetett sor. Ezért a gépjárműpark elhasználódott, üzemeltetési és javítási költsége pedig drága lett. Ráadásul – hangsúlyozták – a fogadó országokban kedvezőtlen képet mutat hazánkról a gépjárműpark távolról is látható lepusztult állapota.

Hozzátették, a tárca beszerzésének célja, hogy következő négy év során modernizálják a világszerte működő magyar nagykövetségek és főkonzulátusok elavult gépjárműveit. A gépkocsikat egyébként a külképviseletek vezetői – nagykövetek, főkonzulok –, valamint az arra jogosult állományuk használja majd.

Ismert, az állami szférában több helyen is számos jelentős járműbeszerzés történt idén. A tendereken többnyire a Porsche Hungaria Kft. a befutó. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Legfőbb Ügyészség és a katasztrófavédelem is ettől a cégtől szerezte be járműveit. A társaság tavaly egyedüli pályázóként nyerte meg a kormányzati autótendert is. Első körben több mint 40 járművet cseréltek le nettó 430 millió forintért. A Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság akkor azt közölte, hogy 170 lóerős Skoda Superbeket, 150 lóerős Skoda Octaviákat és 180 lóerős Volkswagen Multivaneket szereznek be. Az Orbán-kormány 2011-ben cserélte le a miniszterek és államtitkárok autóinak egy részét Skoda Superbekre, mintegy 600 millió forintért csaknem száz autót vettek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.