Jöhetnek a hazai buszok a metrópótláshoz

A szolgáltatásvásárlásra kiírt közbeszerzési eljárás semmilyen módon nem korlátozza, mivel pótolják a metrót.

MTI
2016. 09. 06. 20:36
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A BKK Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter az MTI-nek adott hétfői interjújára reagált.

Varga Mihály az interjúban kritikával illette a Budapesti Közlekedési Központnál (BKK) előkészítés alatt álló szolgáltatói tendert, amely szerinte nélkülözi a magyar ipar szempontjait. Mint mondta: „a BKK egyetlen olyan felvetést sem fogadott el, amely lehetővé tenné a hazai gyártású buszok szolgáltatásba állítását”. A tárcavezető hozzátette: Tarlós István és a főváros vezetése elkötelezett a nemzeti buszgyártás megerősítése mellett, de sajnos az akaratukat még nem tudták érvényesíteni a BKK-nál. A BKK eddig sem a műszaki, sem az időbeli feltételeket nem volt hajlandó módosítani – hangsúlyozta Varga Mihály.

A BKK közleményében kiemelték: fontos és tisztázandó körülmény, hogy a BKK által az M3-as metróvonal felújításához kiírt eljárás nem jármű-, hanem szolgáltatás-beszerzésre vonatkozik, ezért a metrópótláshoz igénybe venni kívánt jármű kiválasztása a leendő szolgáltató feladata.

A BKK csak keretjellegű műszaki előírásokat határoz meg, így konkrét gyártóra, típusra vagy hazai előállítású járműre korlátozásra vagy szűkítésre versenyjogi és közbeszerzési okokból az ajánlatkérő BKK-nak nincs módja és lehetősége.

A BKK által meghatározott műszaki paraméterek teljes mértékben biztosítják azt, hogy hazai gyártású járművel is pályázni lehessen a szolgáltatás ellátására. A járművek szállítására rendelkezésre álló határidő az eljárásban részt vevő ajánlattevők javaslatainak megfelelően módosítható, tehát a hazai buszgyártók bekapcsolódásának a szállítási határidő sem lehet korlátja.

Kiemelték: a Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter által felvetett szempontokat a tárcával egyeztetve a tárgyalási szakaszban célszerű érvényesíteni. Kitértek arra: ezekről az információkról a BKK munkatársai tájékoztatták a Nemzetgazdasági Minisztérium által a szolgáltatásbeszerzésre vonatkozó közbeszerzési eljárásba delegált bírálóbizottsági tagot, illetve szakértőt is.

Ezzel együtt a BKK munkatársai – a folyamatban lévő közbeszerzési eljárás szabályai által előírt keretek között – továbbra is rendelkezésre állnak a szakmai egyeztetésekre, illetve konzultációkra – olvasható a Budapesti Közlekedési Központ közleményében.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.