Józanabb az európai átlag a magyar kamasznál

Kevesebbet isznak a fiatalok Európa-szerte, a netes szerencsejátékok viszont egyre népszerűbbek.

Lakner Dávid
2016. 09. 26. 14:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tizenhárom éves vagy fiatalabb magyar gyerekek több mint negyede, 28 százaléka dohányzott már, 63 százaléka pedig fogyasztott alkoholt – ezek a megdöbbentő számok derültek ki a legfrissebb ESPAD kutatásból (Európai iskolai felmérés az alkoholról és kábítószerekről). A 15–16 évesek körében végzett felmérésben hazai részről a Budapesti Corvinus Egyetem szociológusprofesszora, Elekes Zsuzsanna vett részt. A kutatást 1995 óta négyévente végzik el, most a tavalyi eredményeit tették közzé.

Ha az alkohollal és drogokkal való korai, 13 éves korig megvalósuló találkozásra vonatkozó adatokat nézzük, rosszabb és jobb eredményeket is találhatunk a szomszédainkban. Ausztriában eddig a korig csak 24 százalék jutott el a cigarettáig, és 36 az alkoholig, Romániában 23-ra és 51-re tehetők ezek az arányok. Szlovákia még kevésbé büszkélkedhet, ott 36 százalék a korán rágyújtók aránya, 63 százalék a hamar az üveg felé nyúlóké. Dohányzásügyben a litván kiskorúak a legkicsapongóbbak 45 százalékkal, s az alkoholügyben Grúziában mért 72 százalék sem mondható gyengének.

A napi szintű dohányzásnál a 13 éves kor alatti magyaroknál mért 5 százalékos érték – ez leginkább az erős középmezőny –, és az alkoholmérgezés 10 százaléka sem mondható olyan kiugróan magasnak. A számokat inkább a fiúk húzták fel: 13 éves korig 32 százalékuk gyújtott rá, lányoknál ez csak 25 százalék. Ivásnál és alkoholmérgezésnél is a fiúk eredményei voltak a magasabbak.

Európai átlagban mindez úgy néz ki, hogy 23 százaléknyi kiskorú jutott el a cigarettáig, 47 százaléknyi pedig az alkoholig.

A dohányzásra vonatkozó statisztikák az előző felmérés szerint sem adtak okot túl sok derűre: Elekes akkor lapunknak arról beszélt, hogy a 16 évesek 66 százaléka cigarettázott már korábban, 37 százalék pedig rendszeres dohányos.

Most csökkent azon fiatalok aránya, akik bevallásuk szerint rágyújtottak a felmérés előtti hónapban. Öt éve még 37 százalék volt ez az arány, tavaly már csak 29 százalék, és a korábban rágyújtóké is kisebb lett, 66-ról 55 százalékra. Az európai átlag is csökkent, a 2011-es 54 százalékról 46-ra. Érdekes ugyanakkor, hogy az Egyesült Államokban jóval jobb eredményeket találhatunk: a fiatalok csupán 20 százaléka gyújtott egyáltalán rá, és 6 százalék volt, aki harminc napon belül tette ezt.

Az alkoholt választók aránya is csökkenő tendenciát mutat Európa-szerte, hiszen tíz éve még 56 százalék vallotta, hogy ivott az előző hónapban, most viszont ez már csak 46 százalék. Az időszakosan keményebb ivás viszont továbbra is erős kockázatot jelent a 15–16 évesek körében, ezen a téren alig változott valami az elmúlt évtizedekben.

A kétféle alkoholizálási szokás kapcsán írtuk már négy éve is: vannak, akik ritkábban nyúlnak az ital után, de akkor „mindent beleadnak”. A skandinávok továbbra is hűek az északi modellhez: ha az utolsó ivásnál bevitt mennyiséget nézzük, továbbra is a dánok vezetnek 9 centiliter etanollal, aztán jönnek az észtek, a svédek, a finnek egyaránt 6-tal. Az 5 centinkkel mi sem maradunk azért le túlzottan.

A magyar fiatalok az európai átlagnál kevésbé élnek józan életet. A magyar válaszadók 55 százaléka vallotta, hogy ivott a legutóbbi harminc napban, és 93 százalék, hogy valaha, utóbbi pedig igencsak kiugrónak mondható. Ezzel a 96 százalékot elérő csehek és a 94-en lévő görögök után meg is szereztük a harmadik helyet. Az előző mérésnél a kontinens fiataljainak 87 százaléka vallotta, hogy már alkoholizált, most már csak 80, a mi eredményünkben viszont mindösszesen 1 százalékpontnyi javulás tapasztalható.

Lekérdezték a füvezést is, itt nem értünk el olyan rossz eredményt, bár ez egyszerűen amiatt is lehet, hogy sokan nem merték bevallani a kannabiszfogyasztást. A legutolsó harminc napot illetően a franciák vezetnek 17 százalékkal, majd jönnek az olaszok 15-tel. Nálunk csupán 4 százaléknyi fiatal tett említést füvezésről.

Ezúttal már az internetes aktivitást, a fogadást is vizsgálták, a The Guardian pedig kiugró eredményekről számolt be: eszerint minden nyolcadik európai fiatal fiú szeret pénzért fogadni a világhálón. A tinédzserek 23 százaléka rendszeres játékos: ennyien vallották, hogy az előző héten legalább négyszer játszottak valamivel. Aggasztóbbak a pénzért fogadásra vonatkozó adatok: a fiatal fiúk 23 százaléka mondta, hogy az előző évben kipróbálta ezt, a lányok 5 százalékon álltak. 12 százaléknyi fiú fogad rendszeresen, azaz kettő-négyszer vagy még több alkalommal havonta.

Az ESPAD kutatás szerzői szerint sürgetőek azok az intézkedések, melyeket a szerencsejátékkal összefüggő egyéb kockázatok elkerülése érdekében kell hozni. A kutatók szerint a netes fogadók máskülönben később is adósságokkal, pszichológiai problémákkal és különféle társadalmi hátrányokkal nézhetnek szembe.

Nem mondhatni, hogy a magyar fiatalok nagyon elszakadnának a világhálótól: a megkérdezettek 7-ből konkrétan 6,1 napig voltak neten. A franciáknál és cseheknél például 6,2, a dánoknál 6,8, a románoknál 4,4, az albánoknál 4,1 nap jött ki. Az internetezés céljaként a megkérdezettek 80 százaléka a közösségi médiát nevezte meg nálunk, a letöltést és az adatfolyamot (streaming) 43, az információkeresést, szörfölést viszont csak 35 százalék. Ez nem túl jó eredmény, hiszen a franciáknál 40, a cseheknél 42, a dánoknál 58, a finneknél pedig 61 százalék volt azok aránya, akik tudásszomjukat igyekeztek csillapítani. Az internetes játékokat nálunk viszont csak 21, a pénzért való fogadást pedig 3 százalék választotta a megelőző héten belül rendszeresen. A nemi eltérések itt látványosak: a fiúknak 35, a lányoknak viszont csupán 8 százaléka játszott az előző 7 napból legalább 4-en, a szerencsejátékhoz is 5 százaléknyi fiú nyúlt az 1 százaléknyi lánnyal szemben. És hogy hányan fogadtak pénzért legalább egyszer az elmúlt egy évben? Itt már magasabbak a számok: a magyar fiatalok 16 százaléka vallotta ezt, a fiúk 26 százaléka a lányok 6-éval szemben.

Kerestük az eredményekkel kapcsolatban a magyar résztvevőt, Elekes Zsuzsannát, ő viszont egyelőre csak a kutatás tanulmányozását javasolta, mint mondta, tervez sajtótájékoztatót is az ügyben. A TASZ-nak ugyanakkor nyilatkozott az eredményekről, kifejtve, hogy az illegális szerek használata terén tapasztalt csökkenő trend európai jelenség. Így ahogy nálunk később ugrott ez meg a nyugati országokhoz képest, úgy lehet fáziskésés az enyhülésben is. A felmérés vizsgálta az új pszichoaktív szerek bevitelét is, itt pedig a magyar 4 százalékos arány megegyezett az európai átlaggal. De valóban ne fogyasztanák ezeket többen a fűnél annak ellenére, hogy a riportok és a rendőrségi lefoglalások mást jeleznek? Elekes is egyetért azzal, hogy sok fiatal nem tudja, mit fogyaszt, sem azt, hogy új pszichoaktív szernek, dizájnerdrognak számít-e. A felmérés által el nem érteken és a beszámolni nem merőkön túl pedig sokan vannak azok is, akik egyszerűen még a 15 éves kort sem érték el, de már kipróbálták a dizájnerdrogokat, vagy függővé váltak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.