Kövér: Európa mint értékközösség válaszúthoz érkezett

Kövér László az Országházban fogadta Stanislaw Karczewskit, a lengyel szenátus elnökét.

MTI
2016. 09. 12. 13:22
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kövér László kifejtette: mindenki érzékeli Európában – amire a migrációs válság irányította rá a figyelmet, de nem ez okozta önmagában –, hogy az unió mint intézményrendszer és Európa mint értékközösség, politikai közösség kritikus ponthoz, válaszúthoz érkezett. Nagyon komoly válságjelenségek vannak az európai gazdaságban, a demokratikus fejlődésben és az EU intézményeinek a működésében – vélekedett.

Hangsúlyozta: itt az idő – különösen a brexit után –, hogy komolyan számot vessünk azzal, „mit szeretnénk a jövőben elérni”, milyen Európát, milyen uniót szeretnénk a gyermekeinkre, unokáinkra hagyni. Ebben a vitában Lengyelország és Magyarország nemcsak össze akarja hangolni az álláspontját, hanem kezdeményező szerepet szeretne betölteni – magyarázta.

Az Országgyűlés elnöke elmondta: Közép-Európa jelentősége egyre inkább felértékelődik, gazdaságilag ma a visegrádi négyek a legdinamikusabban fejlődő régiója az EU-nak, és ennek politikai következményekkel kell járnia. Véget kell vetni annak a korszaknak, amikor akár Brüsszelből, akár valamelyik régi tagállam fővárosából próbálják diktálni a magatartási szabályokat Közép-Európának, kettős mércét alkalmazva – közölte.

Kövér László kijelentette: igenis egyenrangú félként kell minket számításba venni, feltéve, ha mások is erős EU-ban gondolkodnak, hiszen „minden ellenkező beállítás ellenére” a V4 nem Európa gyengítésében, hanem erősítésében érdekelt. Az a politika vezet működőképes, hatékony, mindenki által tiszta lelkiismerettel vállalható, támogatható Európához, amelyet mi kínálunk, amelyben értékek alapján szeretnénk a jövőt alakítani – mondta.

A házelnök úgy vélte, a magyar–lengyel kapcsolatok fontossága a visegrádi és az európai uniós kereteken is túlmutat, hiszen abban is egyetértünk, hogy „Európa újraegyesítése még nem fejeződött be”.

A magyar és a lengyel törvényhozás vezetői közötti találkozók gyakorisága mutatja e kapcsolat európai léptékben is kiemelkedő intenzitását – mondta. Hozzátette: Magyarország és Lengyelország együttműködése a gazdaság és a kultúra területén is jelentős.

Stanislaw Karczewski hangsúlyozta: Lengyelország támogatásával a magyar hang erősebb lesz az Európai Unióban. Fontosak a kétoldalú és V4-es találkozók, mert ezek erősebbé teszik a régiót – emelte ki.

Emlékeztetett: a múlt héten a lengyelországi Krynicában rendezett gazdasági fórumon egyeztettek a V4-es miniszterelnökök, továbbá Orbán Viktor kormányfőnek Az év embere díjat adták át, valamint a nyilvánosság előtt konzultált a magyar miniszterelnök és Jaroslaw Kaczynski, a lengyel kormánypárt elnöke.

Stanislaw Karczewski kitért arra is: hálásak azért, ahogyan Magyarország bánik a nemzetiségekkel.

Közölte: találkozni fog a köztársasági elnökkel és a miniszterelnökkel is, és szeretné meghallgatni Orbán Viktor felszólalását a parlamentben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.