Magabiztos a Kreml pártja

Új kihívások közepette is tovább erősítik a rendszert a dumaválasztások.

Stier Gábor
2016. 09. 16. 10:35
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az orosz hatalom tanult a múlt hibáiból, és mindent megtett azért, nehogy megismétlődjenek az öt évvel ezelőtti tiltakozások, valamint a választások ne destabilizálják, hanem erősítsék a rendszert. Ennek érdekében hozták előre a szokásos decemberről az „indián nyárra” a voksolást, amelynek kampánya nagyrészt a nyári szabadságolások érdektelenségébe fulladt. A megméretés várhatóan mérsékelt részvételi arányt hozó időpontja az Egységes Oroszország pártnak kedvez, de a hatalom konszolidálásának célja vezette a Kremlt akkor is, amikor a sokat bírált Vlagyimir Csurov helyett Ella Pamfilovát nevezte ki az országos választási bizottság élére. Az ismert jogvédőnek kétségtelenül annak ellenére sikerült erősítenie a választások iránti bizalmat, hogy valójában senki sem vár változásokat ma Oroszországban, a berendezkedés a demokrácia külső jegyei ellenére sem teszi lehetővé a hatalomváltást. A kampány a korábbiakkal ellentétben csendben, különösebb botrányok nélkül zajlott, és érvényesült Pamfilovának az az elképzelése, hogy a pártoknak nem a bíróságon, hanem az urnáknál kell összecsapniuk egymással. A hatalommal szembeni bizalmat erősítették a kampányra, illetve az ezt megelőző hónapokra időzített személycserék, amelyekkel a Kreml a fiatalítás, a megújulás mellett a hatékonyság növelését is igyekezett demonstrálni. E törekvések jegyében, mint a Kreml adminisztrációjának belpolitikával foglalkozó helyettes vezetője, Vjacseszlav Vologyin is fogalmazott, az Egységes Oroszország kimondottan akkurátus stratégiát választva, steril kampányt folytatott.

A leginkább azonban külső tényezők, a nemzetközi helyzet alakulása, a Krím visszatérése, majd ezt követően az ostromlott erőd érzésének felerősítése szilárdította meg a rendszert. A Kremlt azonban ez a belpolitikai szempontból meglehetősen kényelmes helyzet sem altathatta el, már csak azért sem, mert közben az olajárak zuhanása és részben a szankciók miatt komoly gazdasági kihívásokkal szembesül. A már jó ideje tartó recesszió és az életszínvonal érezhető esésének következményeit pedig kezelni kell, s ami ennél is fontosabb, meg kell előzni e negatív trend további kiteljesedését, mielőtt az magára a politikai berendezkedés szilárdságára jelentene igazán veszélyt. Így aztán meglepetés nem várható, ráadásul magának a dumának a jelentősége is csekély a rendszerben, a jelenlegi helyzetben az Egységes Oroszország szereplése azonban jelzés lehet a hatalom számára. Különösebb aggodalomra e tekintetben egyelőre nincs ok, hiszen a Kreml pártja relatív gyengülése ellenére listán is 45 százalék körüli eredményre számíthat, az egyéni mandátumokkal pedig kétharmad közeli lehet a többsége. Új pártnak sincs nagyon esélye az ötszázalékos parlamenti küszöb átlépésére, a régi motorosok között azonban a Vlagyimir Zsirinovszkij vezette, 13-15 százalékos népszerűséget mutató liberális demokraták akár meg is előzhetik a kommunistákat, míg az Igazságos Oroszország ebbe a miniversenybe aligha szól bele.

A 450 képviselőt számláló alsóház tagjait egyébként újra a régi vegyes rendszerben választják, így a felét egyéni körzetekben, a másik felét pedig országos pártlistáról. Ilyen listát 14 pártnak sikerült állítani. Ugyancsak a hét végén választják meg 39 régió képviseleti szerveit, az Oroszországi Föderációt alkotó 85 entitás közül hétnek a vezetőjét, valamint mintegy ötezer önkormányzatot. Az összesen 38 ezer mandátumért több mint 103 ezer jelölt indul 49 párt és 6 társadalmi szervezet képviseletében.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.