Megint tőlünk „riogatják” az oroszokat az amerikaiak

A Warpaint Ride után jön a Brave Warrior, a Bradleyk után a Strykerek.

Zord Gábor László
2016. 09. 07. 11:32
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem telt el két hét, és a Georgia államból érkezett 5-7 páncélos felderítő zászlóalj katonáit a németországi Vilseckből jött 4-2 lövész felderítő zászlóalj, a Warpaint Ride fedőnevű hadgyakorlatot a Brave Warrior, a lánctalpas Bradley harcjárműveket pedig nyolckerekű Strykerek váltották. Az is különbség, hogy míg a nyáron nálunk tartózkodó, Egyesült Államokból érkezett alakulat csak katonáit hozta, járműveiket németországi raktárakból kölcsönözték közép-európai műveleteik idejére, addig a most érkezettek saját technikával jöttek németországi laktanyájukból Magyarországra. A Strykereket és más járműveket szállító első vasúti szerelvény tegnap futott be a hajmáskéri vasútállomásra, lerakodásukra ma került sor.

Ugyanez az alakulat tavaly ősszel már járt Magyarországon, akkor „lábon”, azaz közúton Csehországon és Szlovákián keresztül, majd mielőtt a Bakonyba mentek volna gyakorlatozni, a Mosoni-Dunán a honvédség műszaki alakulata által épített pontonhídon keltek át. Ugyanazoknak az alakulatoknak az ismételt magyarországi telepítése azt a célt szolgálja, hogy az évek alatt halmozódjon és ne vesszen el a helyi viszonyokkal és partnerekkel kapcsolatos tapasztalat, fokozódjon a NATO-szövetségesek közötti együttműködési képesség.

A magyarul Bátor Harcos névre hallgató hadgyakorlat a honvédség – mindenekelőtt a debreceni 5. Bocskai dandár két zászlóalja – részére már a múlt héten kezdetét vette a Bakonyban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.