Miközben Orbán Brüsszelt szidja, a testvére kaszálja az uniós milliókat

291 milliós támogatást kapott egy olyan cég, amelynek ifjabb Orbán Győző az egyik tulajdonosa.

MNO
2016. 09. 06. 9:26
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Orbán Viktor testvérének 26 százalékos tulajdona van a Gamma Analcont Kft.-ben, amely augusztusban húzta be a fent említett összeget – számol be a Direkt36. A cég egy másik vállalkozással, a Borsodtech Kft.-vel közösen nyerte meg a megújuló energiával foglalkozó projektre az összeget, így nem kizárólag az Orbán Viktor családjához köthető vállalkozás kapja meg a pénzt.

A Gamma Analcont Kft.-nek ifj. Orbán Győző 2015 januárja óta tagja, ebben a hónapban a vállalkozás egyedül is elnyert 57 millió forintnyi támogatást „termelési kapacitásának” bővítésére. A cég ugyanakkor a miniszterelnök testvérének belépése előtt is kapott uniós támogatást, 2009-ben és 2013-ban összesen 62 millió forintot – írják.

„A támogatások forrása ugyan az Európai Unió, de a pályázatokat a magyar kormány által működtetett intézményrendszer bonyolítja le. Az uniós pályázati rendszert pedig egy 2013-as szervezeti átalakítás óta közvetlenül a Miniszterelnökség, tehát Orbán Viktor hivatala felügyeli” – hívják fel a figyelmet.

Megkeresték az érintett feleket, jelesül ifj. Orbán Győzőt, a Gamma Analcont, valamint Havasi Bertalant, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetőjét, de senki nem válaszolt. Utóbbitól azt szerették volna megtudni, hogy nem érzik-e ellentmondásnak, hogy míg Orbán állandóan Brüsszelt bírálja, addig a rokonok nyerik el a pénzeket. 

Egyedül a Borsodtech Kft. ügyvezetője, Nagy Gábor válaszolt, aki azt mondta, hogy nem is tudott róla, hogy a miniszterelnök testvére tulajdonos a Gamma Analcontban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.