Nyertek Garancsi István cégtársai

Az üzletember köre alakíthatja ki a hulladékgazdálkodó számlázási rendszerét.

Magyar Nemzet
2016. 09. 08. 7:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ismét jelentős állami megrendeléshez jutottak a kormányfő barátjaként emlegetett Garancsi István cégtársai. A Videoton FC labdarúgócsapatot is birtokló vállalkozó ugyanis a Nemzeti Adó- és Vámhivatal online pénztárgépeihez SIM-kártyát szállító Mobil Adat Kft.-nek is a többségi tulajdonosa. Ebben a vállalkozásban pedig Hauser Gábor Miklós, illetve Brasnyó Péter a két társa, akik az állami szemétszállító, az NHKV Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordinációs és Vagyonkezelő Zrt. most lezárt pályázatán nyertes Euromacc Adatfeldolgozó és Szolgáltató Kft.-t jegyzik. Ez a vállalkozás az Antenna Hungária Zrt.-vel közösen kapta meg a megrendelést az NHKV számlázási rendszerének kiépítésére. Érdekes adalék, hogy Mobil Adat és az Euromacc társaságok könyvvizsgálója ugyanaz. Garancsi István és két üzletfele az online pénztárgépek kötelezővé tételén is jól keresett. A piac legnagyobb szereplője lett a Mobil Adat Kft., amely a nyilvános adatok szerint tavaly bő 450 millió forint nyereséget ért el, s ennek a döntő hányadát, 420 millió forintot a tulajdonosok felveszik osztalékként.

Gyorsított közbeszerzési eljárást írt ki az NHKV a szemétszállítási szolgáltatás országos számlázási rendszerének kiépítésére. Olyan rendszert kell kialakítaniuk a győzteseknek, amely az országban működő mintegy 150 hulladékszállítási szolgáltató ügyfeleinek adatait képes kezelni. A kiírás becsült értéke 550 millió forint volt, a szerződéses összeg pedig csaknem 549 millió forint lett. A versenytárgyalásra csak a két nyertes társaság, az Antenna Hungária és az Euromacc adott be közös pályázatot. Elemzők szerint az ez alkalommal elnyert megközelítőleg 550 millió forint csak a kezdet, a későbbiekben ugyanis folyamatosan kezelni, illetve fejleszteni kell majd a rendszert, ami további százmilliókat hozhat a két győztes vállalkozásnak.

Az NHKV feladata az volna, hogy országszerte mintegy 2,5 millió lakossági ügyféltől beszedje a szemétszállítási díjakat, s abból visszaadja a működésük fenntartásához szükséges összeget azoknak a zömében önkormányzati vállalkozásoknak, amelyek ténylegesen elvégzik a hulladékelszállítási munkákat. Eddig azonban az állami vállalatnak nem sikerült megoldania sem a számlázási teendőket, sem a beszedett pénzek megfelelő visszaosztását – vélik hozzáértők.

Ennek következtében – bár a nemzeti szemétszállító azt ígérte, hogy augusztusban országszerte minden háztartás megkapja a második negyedéves számlát – mostanáig csak az ügyfelek töredékéhez postázták ki a csekkeket. Így várhatóan ebben a hónapban kapják meg a legtöbben a hónapok óta esedékes számlákat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.