Orbán mondta, mi megmagyarázzuk

Orbán Viktor mai parlamenti beszédében említette a hátékázni kifejezést. A katonák értik – és Ön?

kn
2016. 09. 12. 15:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Orbán Viktor hétfőn parlamenti beszédében említette a hátékázni kifejezést.

A sorkötelezettség megszüntetése óta talán nem olyan széles körben ismert ez a katonai szakkifejezés. A Wikiszótár kétféle jelentést tulajdonít ennek a szlengszónak. Az egyik szerint hiánytérítési kötelezettség (htk), a „rovancskor” (leltárkor) hiányzó tárgyak után a katona által fizetendő költség. A másik jelentés szerint kifizetendő dolog, amit valaki mással akarnak megtéríttetni.

A miniszterelnök minden bizonnyal katonaéve alatt találkozott a kifejezéssel. A seregben bizonyos kincstári használati tárgyakat ugyanis sokszor elloptak vagy gyakorlatozás közben elveszítettek, tehát gyakran nem a használó volt a hibás az eltűnésben, mégis neki kellett kifizetni a nevén lévő tárgy árát. 

Előfelvételis katonaévét 1986–87-ben Zalaegerszegen töltő (érdekesség, hogy pár évvel korábban a miniszterelnök ugyanott szolgált), lapunknak nyilatkozó munkatársunk például mosatásba adta zubbonyát hazautazás előtt. Betegség miatt pár nappal tovább maradt otthon, mire visszaért, a tiszta ruhának már csak hűlt helyét találták, valaki „lenyúlta”. Jegyzőkönyvet írtak az esetről, évek múlva pedig levélben kapott felszólítást arról, hogy fizesse ki, vagyis „hátékázza” a ruhadarabot.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.