Orbánhoz közel álló emberekhez kerülhetnek a startup-pénzek

A startup cégeket támogató Jeremie-program rendszerszinten rossz.

MNO
2016. 09. 07. 11:13
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Jeremie-támogatásokat csak alapkezelők pályázhatják meg. Ezek az alapkezelők választhatják ki azokat a startup cégeket, amelyekbe befektetik a pénzt. A Forbes úgy értesült, hogy direkt ezen pénzek lehívására hozta létre 2008-ban a Gödöllői Üzleti Park Zrt. a Morando alapot. Az alapba három befektető tett pénzt:

A 2016. szeptember 7. napján megjelent „Orbánhoz közel álló emberekhez kerülhetnek a startup-pénzek” című cikkünkben valótlanul állítottuk azt, hogy a cikkben említett Gansperger Gyula úr a KÉSZ Holding ZRt.-t tulajdonolja. A KÉSZ Holding ZRt.-től kapott tájékoztatás szerint Gansperger Gyula úr sem a KÉSZ Holding ZRt.-ben, sem az általa irányított KÉSZ Csoport tagvállalataiban nem volt tulajdonos vagy részvényes, és jelenleg sem az. Tényszerűen 2008. évben rövid ideig a KÉSZ Holding ZRt. igazgatóságában foglalt helyet, azonban ezen tisztsége 2009. január hónapban megszűnt. A KÉSZ Csoport az Európai Uniós költségvetésből származó JEREMIE források felhasználásában semmilyen szinten nem érintett.

– Heim Péter, a Századvég volt vezetője, akit később Tombor András váltott, aki volt Orbán Viktor külpolitikai főtanácsadója, valamint a Tokaji Kereskedőház vezetője.

– Jutasi Zoltán, valamint a Synergonhoz kötődő és a KÉSZ Holdingot tulajdonló Gansperger Gyula.

4,4 milliárd forintnyi Jeremie-pénzt nyert a Morando, aminek a nagy része az alapítók cégeihez került, 2012–2013 között – írja az Index. Ezt a folyamatot három lépésben tudták végrehajtani:

– A Morando alapítói holdingcégeket hoztak létre vidéken, amiken keresztül elvileg a startupoknak kellene adni a pénzt.

– Ezekbe a holdingcégekbe beszállt több száz millióval a Morando, amely így 99.9 százalékos tulajdonos lett.

– Innen a pénz pedig az alapítók szoftverfejlesztéssel vagy más innovatív dologgal foglalkozó, de általában senkit sem alkalmazó cégeihez került.

Így kapott pénzt többek között Tombor András Első Magyar Borkereskedő nevű cége, amelynek egyetlenegy alkalmazottja sincs, vagy a Gansperger Gyula egyik bizalmasának fia által alapított vállalkozás.

A Forbes azt írja, hogy az EU szúrópróbaszerűen vizsgálódik, így az összes ügyet nem fogja feltárni. A lap szerint a Jeremie-program rendszerszinten rossz, és visszaélésekre ad lehetőséget, amire a Morando csak az egyik példa.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.