Schulz: Orbán Viktor a provokáció nagymestere

Az EP elnöke emellett ostobaságnak titulálta hazánk uniós tagságának megvonását.

MTI
2016. 09. 14. 11:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A német szociáldemokrata párt (SPD) politikusa kiemelte: Orbán Viktor magyar miniszterelnök „a provokáció nagymestere”, a napokban „nihilistának és tudom is én, még minek” nevezte őt, Jean-Claude Junckert, az Európai Bizottság elnökét és más politikusokat, köztük az EP liberális frakciójának vezetőjét, Guy Verhofstadtot. A politikus a kötcsei piknikről kiszivárgott beszédre utalt, amit a Pestisrácok.hu közölt.

Jean Asselborn luxemburgi külügyminiszter erre reagált, amikor Magyarország uniós tagságának megvonásáról beszélt. Ez a reakció ugyan „érzelmileg érthető”, de „hogyan akarjuk kizárni Magyarországot, amikor azt sem tudjuk, hogy a briteknek miként kellene távozniuk” az EU-ból? Ez az egész „tiszta ostobaság” – mondta Martin Schulz.

Hozzátette, hogy pénteken találkozik Orbán Viktorral, és arról beszél majd vele, hogy „nincs értelme a kölcsönös provokációnak”, mert az emberek nem azt várják a politikusoktól, hogy egymást provokálják, hanem azt, hogy megoldják a problémákat.

Meg kell oldani például az adóelkerülés problémáját, gondoskodni kell arról, hogy adózzanak végre a milliárdos nyereséget termelő multinacionális vállalatok. Így egyebek között arra is több pénz lenne, hogy „a városok és községek” jobban megbirkózzanak a menekültválsággal – tette hozzá az EP elnöke.

Az ilyen ügyekre kell összpontosítani, az pedig „nem vezet semmire”, ha a politikusok egymás provokálásával vagy azzal foglalkoznak, hogy „ki kit hajít ki” az EU-ból – hangoztatta Martin Schulz.

Szijjártó Péter szerint a luxemburgi külügyminiszternek és Martin Schulznak, az Európai Parlament elnökének Magyarországot támadó szavai súlyosan mélyítik Európa válságát. Balog Zoltán közben a Deutschlandfunk német országos közszolgálati rádiónak azt mondta: Asselborn „jelentéktelen” szavai, Magyarországgal szemben megfogalmazott bírálata csak annyiban érdekes, hogy megmutatja, „mennyire tanácstalanok azok az emberek, akik az európai politikát akarják ma megtestesíteni”.

Értelmetlen álvita zajlik Magyarország európai uniós tagságáról – mondta kedden Manfred Weber, az Európai Néppárt európai parlamenti frakcióvezetője. A legnagyobb parlamenten (Bundestag) kívüli német politikai erő, a kormányzó, konzervatív CDU–CSU-pártszövetségtől jobbra álló Alternatíva Németországnak (AfD) alelnöke szerint a tagság megvonása helyett nemzetközi Károly-díj illeti meg Magyarországot, amiért megvédi az EU külső határát.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.