Szülni, mintha csak a presszóban kávézna az ember

Elhivatott szakmabeliek még próbálnak tenni a háborítatlan szülésért, új szülészeti osztály nyílhat.

Konopás Noémi
2016. 09. 15. 18:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Megerősítette a nőiességemet, katartikus csúcsélmény volt, úgy álltam fel a szülés után, mint egy kávé után a sarki cukrászdában. Éreztem, hogy bíznak bennem, hagytak szülni, én voltam a főszereplő” – nyilatkozta portálunknak egy 33 éves budapesti édesanya, akinek lehetősége volt mindenféle beavatkozás nélkül háborítatlanul világra hoznia gyermekét. Sajnos hazánkban még mindig a hasonló szülésélményt átélő édesanyák vannak kisebbségben, egyre több gyermek születik császármetszéssel. Míg 1990-ben 10 százalék körül volt a műtéti beavatkozás aránya, addig ez a szám tavaly elérte a 39-et. A gátmetszések száma is indokolatlanul magas, a hüvelyi szülések 60 százalékánál – az első szülések 90 százalékánál – végeznek ilyen beavatkozást.

„Az orvostudomány picit átesett a ló túlsó oldalára, nem csak akkor végeznek beavatkozást, amikor erre feltétlenül szükség van”

– mondta portálunknak dr. Bálint Balázs, a Gólyafészek Születésközpont nőgyógyásza. Arra a felvetésünkre, hogy a császármetszések indokolatlan számát magyarázza-e az a megközelítés, miszerint a társadalombiztosítás magasabb összeget fizet ilyenkor, azt válaszolta, hogy a műtétes szülésért közel dupla összeg jár, tehát az intézmény valóban jobban jár. Hozzátette ugyanakkor, hogy a császármetszésért kapott pluszpénz egy része el is megy a beavatkozás költségeire, így ez önmagában biztosan nem indokolja a növekedést.

Nem a művi beavatkozások magas száma az egyetlen probléma. A magyar szülészeti ellátás jelenlegi formájában számos kedvezőtlen jelenség van, ami változtatást igényel – nyilatkozta portálunknak dr. Póka Róbert, a Debreceni Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikájának igazgatója. Szerinte gond az is, hogy a szülésznők jelentős része nem a szűkebb értelemben vett szakmáját – diplomájuk szerint önállóan vezethetnének szüléseket – gyakorolja, hanem adott ellátó egység egyéb ápolási, ambuláns asszisztensi és adminisztrációs feladatait látja el. Miután pedig arra kényszerülnek, hogy nem a végzettségüknek megfelelő munkát végezzenek, ráadásul meg sem becsülik őket – munkájuk hazánkban megalázóan leértékelt tevékenységnek számít –, egyre többen inkább a magánszférában vagy külföldön helyezkednek el. A munkaerőhiány pedig túlterheltséghez, sietséghez és türelmetlenséghez vezetve az orvosi beavatkozásoknak kedvez.

Az imént felvázolt súlyos gondok csupán képkockák a hazai szülészeti ellátás tragikus filmjében. A tovább nem odázható megoldás szükségességét a szervezetek nemcsak felismerték, de úgy tűnik, készek is tenni a változásért: az utóbbi időben több kezdeményezés is mielőbbi szemléletváltást sürget a szülészetben. Mint arról korábban beszámoltunk, a Népesedési Kerekasztal – hogy a szörnyű szülésélmények miatt ne zárkózzanak el a szülők a gyermekvállalástól – javaslatokat nyújtott be az Emberi Erőforrások Minisztériumához. Többek között azt szorgalmazzák, hogy hazánkban is vezessék be azt a már külföldön alkalmazott gyakorlatot, hogy a komplikáció nélküli szüléseket szülésznők vezethessék le, valamint finanszírozza a társadalombiztosítás az intézményen kívüli szülést. Javaslataik egy része – mint például, hogy szülés után ne válasszák szét azonnal az anyát és az újszülöttet, vagy tekintsék partnernek a nőket a szülés során, illetve hogy a szülésznők is végezhessenek várandósgondozást – alacsony költségvetés mellett is véghezvihető.

Úgy tűnik, a szemléletváltás nemcsak minisztériumi fiókokban felejtett javaslatterv marad csupán, a tervek szerint ugyanis létrehoznának egy – az anyát és a babát középpontba állító, a Népesedési Kerekasztal által megfogalmazott javaslatok vezérelte szülészeti osztályt, hogy minél többen szülhessenek természetesen és beavatkozásmentesen. Az intézménynek a Magyar Református Egyház Bethesda Gyermekkórháza adna otthont, a kórház bővítését követően. Ehhez azonban milliárdokra van szükség, de úgy tűnik, a kormánynak szándékában áll a finanszírozás – nyilatkozta portálunknak dr. Bálint Balázs, az intézmény egyik megálmodója. Kérdésünkre, miszerint nem lenne-e egyszerűbb és meglehetősen olcsóbb egy régi szülészetet átalakítani, mint egy új osztályt létrehozni, az a válasz érkezik, hogy nem, ugyanis mindig nehezebb leporolni a régit, mint az új szemléletre egyébként is nyitott szakmabelieket alkalmazni. Mint mondta, tervezik egy – szintén az új szemlélet vezérelte – nőgyógyászati részleg létrehozását is, aminek a Budai Irgalmasrendi Kórház adna otthont. Hogy további hasonló gondolkodású szakemberek képzésére is lehetőség nyíljon, a Bethesdában képzőhely is működne. Kutatóközpont létrehozását is tervezik, hogy összehasonlíthatóvá váljon – költségességében és eredményességében – a kevesebb beavatkozást zászlajára tűző, új szemlélet vezérelte szülészeti ellátás a mostanival.

Jelenleg tehát a minisztériumnál pattog a labda, az osztály kapacitása is a minisztériumi finanszírozás függvénye. Mint azt dr. Bálint Balázs elmondta, úgy saccolja, hogy az első években közel ezer gyermek születhet az intézményben, de szerinte ez a szám – mivel bőven van kereslet és igény olyan intézményre, ahol lehet háborítatlanul szülni – a többszörösére nőhet. A szakértő arról is szólt, hogy nem egyszerűen egy új szemléletet szeretnének bevezetni, hanem próbálják rávenni a kormányzatot, hogy jusson nagyobb önállóság a szülésznőknek, valamint, hogy az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) finanszírozza a külföldön már bevett gyakorlatot, az ambuláns szülést (az édesanya a szülést követően elhagyja az intézményt 24 órán belül gyermekével együtt). A jelenlegi szabályozás szerint ugyanis, ha az anya gyermeke világra segítését követően nem tölt legalább 24 órát a kórházban, az intézmény nem kap pénzt, ami pedig – dr. Bálint Balázs szavaival élve – „nagy csapás” az intézmény számára. Az ambuláns szülés bevezetésének további gátja, hogy nincs elég házi gyerekorvos, sok településen a házi felnőttorvosok látják el ezt a feladatot. Ráadásul a házi gyerekorvosok egy része nem rendelkezik újszülött-gyógyászati tapasztalatokkal. Az új szülészeti osztály koncepciójának kidolgozásakor erre is gondoltak. Az újszülöttekkel kapcsolatos alapvető vizsgálatokat terveik szerint egy bizonyos területen belül mozgó egység látná el.

A tervezett szülészeti osztály kapcsán megkerestük az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) sajtóosztályát is. Szerettük volna megtudni, hogy mikorra várható, hogy az intézmény megnyissa a kapuit, és hogy mekkora összeggel támogatják a létrejöttét. Kíváncsiak voltunk arra is, hogy mit tesz a kormány azért, hogy nagyobb anyagi megbecsülés járjon a szülésznőknek, és szerepel-e a tervek között, hogy az országos egészségpénztár finanszírozza az ambuláns szülést, és vajon ez mikorra várható. Kérdéseinkre egyelőre nem érkezett válasz.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.