Teréz körút: muszlim terroristáról szó sincs

Az MSZP és a Fidesz illetékes politikusa nagy egyetértésben van arról, hogy alig tudni valamit.

MNO
2016. 09. 26. 8:52
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Összeültek a politikusok a hétvégi Teréz körúti robbantás után.

A jelenlegi információk alapján az ideológiai, különösen a dzsihadista motiváció nem valószínűsíthető a fővárosi Teréz körúton szombaton történt robbantással kapcsolatban – közölte Molnár Zsolt, az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának szocialista elnöke hétfőn Budapesten, a nemzetbiztonsági, valamint a honvédelmi és rendészeti bizottság zárt ülését követően újságíróknak.

Hivatalos tájékoztatás híján csak találgatni tudtak a Teréz körúti robbantás környékén élők, hogy mi is történhetett szombat este egy üresen álló üzlethelyiségben. Maffialeszámolásra, gázrobbanásra, terrorra és politikai machinációra is tippeltek. HELYSZÍNI RIPORT.

A jelek szerint a két rendőr vagy a rendőrség volt a célpont, azonban biztosat keveset tudni – nyomatékosította.

A nemzetbiztonsági bizottság szocialista elnöke számon kérte a rendőrséget, hogy miért csak a robbantás után 20 órával szolgáltak információval – választ azonban egyelőre nem kapott. Szóba került az is, hogy a feltételezett elkövetőről, miért nem adtak ki ez idáig fantomképet – ezt a rendőrségi protokollal magyarázták.

Kósa Lajos, a rendészeti bizottság fideszes elnöke azt hangsúlyozta: a robbantásról szóló meghallgatás egyetlen dolgot rögzített, hogy az interneten és a médiában megjelent egyes feltételezéseknek nincs valós alapjuk. Pánikkeltésnek helye nincs – szögezte le.

Ami a zárt ülésen elhangzott, egyébként titkos.

Mind Molnár, mind Kósa arra kérik az embereket, valamint a médiumokat: ne bocsátkozzanak további találgatásokba, valamint elméletek gyártásába, hogy ne keltsenek feleslegesen pánikot ebben az amúgy is feszült belpolitikai időszakban.

Vadai Ágnes (DK) úgy fogalmazott: magas fokon jár a gyűlöletkampány az országban, ezért kiemelte, hogy a rendőrségnek gyorsabban kellett volna reagálnia a történtekre, a felfokozott hangulatban ugyanis szükséges a nyugtató típusú tájékoztatás. Azt mondta, egy ilyen eseményből a különböző szemtanúk mást és mást érzékelnek, ezért fontos az információk ellenőrzése. A DK-s politikus mindenkitől azt kérte, hogy legyen óvatos, amikor a bűncselekményről beszél.

Szél Bernadett (LMP), a nemzetbiztonsági bizottság tagja hangsúlyozta, hogy a bizottsági ülésen nem kaptak jelzést dzsihadista szálról, egyelőre azonban nagy erőkkel tart a nyomozás. Lényeges kérdésnek nevezte, hogy a támadás személyesen a járőrpáros tagjai ellen irányult-e, vagy szimbolikus volt. Az LMP-s politikus szintén kiemelte az állampolgárok együttműködésének fontosságát, és ő is hiányosnak tartotta a lakosság tájékoztatását, megjegyezve: a rossz kommunikáció találgatásoknak, fantáziáknak ad teret.

Hír TV helyszíni bejelentkezéséből még többet megtudhat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.