Tovább titkolhatja a kormány, hogy mire megy el 3,9 milliárd forint

„Csekély súlyú jogsérelmet eredményez.”

Markotay Csaba
2016. 09. 17. 4:06
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem indít vizsgálatot a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) amiatt, hogy a Miniszterelnöki Kabinetiroda nem közli részletesen: a népszavazási kampányban pontosan mennyi közpénzt költöttek el, és mire. A Péterfalvi Attila vezette szervezet indoklása szerint ugyanis „az a körülmény, hogy a közérdekű adatot kezelő Miniszterelnöki Kabinetiroda csak a kampány lezárása után, az igényelt adatok teljes körének rendelkezésre állását követően teljesíti az adatigénylést – tekintettel az adatok közzétételének rövidesen bekövetkező megvalósulására is –, jelen esetben csekély súlyú jogsérelmet eredményez”.

A NAIH egyébként jelezte a lapunknak küldött válaszban, hogy az információszabadságról szóló törvény alapján mérlegelési jogkörük van, és ez alapján dönthetnének az érdemi vizsgálat megindításáról is, de szerintük jelen esetben ez nem indokolt.

Lapunk azután fordult a hivatalhoz, hogy a Rogán Antal vezette tárca több kérdés után sem árulta el, pontosan mennyi pénzt használnak fel a kampányban, illetve mekkora összeget fizetett ki a kormány az óriásplakátokon megjelentetett hirdetésekre, valamint a televíziós, rádiós és egyéb, a sajtóban megjelent reklámokra. A Miniszterelnöki Kabinetiroda honlapjára kikerült ugyan egy majdnem 3,1 milliárdos keretszerződés, amit Rogán Antal Pasa parki szomszédjának, Csetényi Csabának az érdekeltségeivel kötöttek, ennek részleteit azonban nem hozták nyilvánosságra. Érdekesség, hogy a szerződés „teljesítési végdátuma” augusztus 10., vagyis addig használhatták fel a keretösszeget. Később kiderült, hogy ezt további 800 millió forinttal kiegészítették, ám ez már nem szerepel a tárca szerződései között. A kormányzati tájékoztató kampányra tehát közpénzből összesen 3,9 milliárd körüli összeg mehet el a népszavazásig, október 2-ig.

A Miniszterelnöki Kabinetiroda, illetve több kormánypárti politikus is azzal érvelt az utóbbi hetekben, hogy mivel a kampány még zajlik, a részletekről a tájékoztató akció végén, a teljesítési igazolások aláírása után számolnak be. Ezt válaszolták lapunknak is. Augusztus közepén többek között Kész Zoltán független képviselő érdeklődését hárították el, aki azt akarta megtudni, mennyiért vásárolt hirdetéseket a kormány júliusban az Andy Vajna tulajdonában lévő TV2-n, a Habony Árpád-féle Lokálban, illetve a 888.hu-n, a Faktor.hu-n, a Karc FM rádiócsatornán és a Magyar Időkben, tehát a kormánypárti sajtóorgánumokban. Erre azt a választ kapta, hogy az említett hirdetésekre vonatkozó összesített adatbázisa a minisztériumnak nincs.

A napokban azonban az Átlátszó.hu egy iratbetekintés eljárás keretében megnézte az állítólag nem is létező teljesítésigazolásokat, és mivel másolatot nem készíthettek, kijegyzeteltek néhány adatot, egészen pontosan a június havi költéseket. Kiderült, hogy az adatok már augusztus 10-én megvoltak, azelőtt, hogy ezt letagadták volna Kész Zoltánnak. A betekintést egyébként a portálnak azért engedték meg, mert az Üzenjünk Brüsszelnek! szlogennel futott kampány július közepén lezárult, onnantól a Tudta? jelmondatú kampányszakasz következett, vagyis akkor már egy új szakaszba léptek.

Az oknyomozó portálon ismertetett adatok szerint például a június havi televíziós hirdetésekből 202 millió forint jutott a TV2-csoportnak, 9 millió az Echo TV-nek, 4 millió az ATV-nek, illetve 19 millió az egyéb hirdetésekre. A június havi online hirdetéseknél az Origo tarolt 30 millióval, a 888.hu 10,9 milliót, a Lokál.hu 8,6 milliót, a PestiSrácok.hu 4,1 milliót, a Ripost 2,8 milliót kapott, míg a Facebookon 7,3 millióért reklámoztak.

Rászóltak a Kehire

Nyilvánosságra kell hozni a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) jelentéseit – erről a NAIH döntött az Átlátszó.hu panasza után. Az oknyomozó portál ugyanis kikérte a Kehitől a 2013. január 1. óta készült jelentések listáját, majd amikor megkapta, ezek közül 29 jelentést kért a hivataltól részletesen. Ám a Kehi egyet sem küldött az újságnak, ezért a portál a NAIH-hoz fordult. A Péterfalvi Attila vezette hatóság ezután felszólította a Kehit az iratok nyilvánosságra hozatalára, mégpedig azzal az indoklással, hogy a jelentések nyilvánosságához fokozott közérdek fűződik. (MN)

 

Beleférnek

Valószínűleg elég lesz a 3,9 milliárd, így nem lesz szükség arra, hogy újabb összegekkel bővítsék a jelenlegi keretet – válaszolta a Magyar Nemzet kérdésére nemrég Kósa Lajos. A Fidesz frakcióvezetője ugyanakkor hozzátette, hogy az ügyben nem a frakció, hanem a Miniszterelnöki Kabinetiroda az illetékes, így őket kérdezzük. A Fidesz–KDNP egyébként a kampány idején a kormány által készített reklámokat, plakátokat jeleníti meg, amihez fideszes közlés szerint „a kormány hozzájárul”. (M. Cs.)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.