Továbbra is sok bűnöző célpontja a templom

Tavaly 14 millió forint értékben oroztak el kegytárgyakat.

Velkei Tamás
2016. 09. 07. 6:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tavasszal járta be a hír a médiát, hogy a szolnoki Szentélek-templomba betörve gyertyatartókat loptak el, perselyeket törtek fel. Az elmúlt években a kék hírekbe került többek között Törtel, Szentgotthárd vagy Kállósemjén is; utóbbi görög katolikus templomából szintén kegytárgyakat vittek el, míg a gyöngyösi zsidó temetőben tavaly vandálok pusztítottak.

Egyre többször intéznek támadást az egyházi ingatlanokban található értékek ellen: a rendőrség 2010-ben 122 ilyen esetet regisztrált, tavaly már 156-ot. Ugyanakkor a hatóság tájékoztatása szerint az elkövetők elfogásának aránya jelentősen javult: amíg hat éve nagyjából minden hatodik bűnözőt sikerült kézre keríteniük a bűnüldözőknek, tavaly már háromból egy horogra akadt.

Az okozott kár összege különböző, vélhetőleg nem mindig sikerül a bűnözőknek előzetesen jól felbecsülni egy-egy kegytárgy értékét, illetve a perselyekben gyűjtött adományok összege is állandóan változik. 2010 és 2013 között folyamatosan csökkent a kár mértéke, ám két éve meghaladta a 60 millió forintot; tavaly az összeg ismét 14 millióra esett.

Emelkedő tendenciát mutat a templomrongálások száma: a 2010-ben regisztrált húsz bűncselekmény 2014-ig csökkenést mutatott, azóta újra emelkedik az esetek száma, az elmúlt két évben egyaránt 27 bűncselekményt rögzítettek. E számsorral ellentétes, hány templomrongálót sikerül elfognia a rendőrségnek. Amíg hat évvel ezelőtt még 43 százalékban volt eredményes a nyomozás, addig tavaly ez a mutató jelentősen visszaesett, az esetek alig több mint ötödét tudta sikerrel zárni a rendőrség.

Szerencsére folyamatosan csökken azoknak a lopásos eseteknek a száma, amelyek célpontja temetési hely és temetkezési emlékhely: hat éve még 1200, tavaly azonban 800-nál kevesebb bűneset fordult elő. A temetői lopások által okozott kár értéke szintén csökken: 2011-ben a veszteség még majdnem elérte a százmillió forintot, tavaly 32,5 milliónyi kárt okoztak a tolvajok.

A sírkertekben elkövetett rongálások száma viszont emelkedett: bár a 2013-ban elkönyvelt 306 eset kirívóan magasnak számított, a hat évvel ezelőtti állapotokhoz képest sok vandál cselekmény történik, tavaly 257 alkalommal kellett helyszínelniük a rendőröknek. Nő a temetőkben elkövetett rongálások által okozott kár volumene is, tavaly már majdnem elérte a 26 millió forintot. Minden második síremlék rongálója azonban rendőrkézre kerül, ami jobb mutató, mint hat éve, amikor 40 százalékukat sikerült elfogni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.