Az amerikai külügy a magyar sajtószabadságot félti

A magyar válasz sem késett: hol voltak az amerikaiak 1956-ban?

MTI
2016. 10. 21. 7:48
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A dokumentumot Mark Toner helyettes külügyi szóvivő adta ki. Ebben azt írta, hogy az Egyesült Államok „osztja a globális sajtószabadság szószólói, nemzetközi szervezetek és magyar állampolgárok aggodalmait a sajtószabadság magyarországi folyamatos hanyatlása miatt”.

A közlemény tudatja azt is, hogy Washington szorosan figyelemmel kíséri „egy független internetes portál október 19-i kitiltását a Parlament épületéből” és a Népszabadság október 8-i „váratlan bezárását”.

A Népszabadságot a külügyi közlemény Magyarország „legnagyobb független napilapjának” minősíti. A minisztérium úgy véli, hogy „e lap elvesztése – függetlenül az okoktól – veszteség a média pluralizmusa számára Magyarországon”.

A közlemény szerint az Egyesült Államok „barátként és szövetségesként” arra bátorítja a magyar kormányt, hogy teremtsen „nyitott médiakörnyezetet”, amely különböző nézőpontokkal és véleményekkel ismerteti meg a polgárokat. Egyúttal azt is sürgeti, hogy Magyarország e célból szorosan működjön együtt az EBESZ sajtószabadsággal foglalkozó képviselőjével és más szakértőkkel.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) visszautasítja az Egyesült Államok kormányának újabb, „minden alapot nélkülöző kritikáját” – emelte ki a KKM sajtófőnöke pénteken az MTI-hez eljuttatott közleményében, hozzátéve: „Magyarországon semmilyen szabadságjog – így a sajtószabadság – sincs veszélyben”.

Menczer Tamás leszögezte: aki a „sajtószabadság folyamatos hanyatlása” miatt aggódik, annak „egészen biztosan nincsenek hiteles információi Magyarországról”. Aki olvassa, nézi a magyar sajtót, folyamatosan találkozhat a vélemények sokszínűségével – tette hozzá.

Az 1956-os forradalom 60. évfordulója kapcsán megjegyezte, „volt idő, amikor nem volt sajtószabadság Magyarországon, a magyar emberek vérüket, életüket adták a szabadságukért, de ekkor nyugatról barátaink támogató tekintetén kívül más segítség nem érkezett”. A Népszabadság felfüggesztése a tulajdonos gazdasági döntése volt – közölte a tárca sajtófőnöke, megjegyezve: „kíváncsiak vagyunk, hogy az Egyesült Államok kormánya vajon beleszól-e médiatulajdonosok döntéseibe”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.