Az Országgyűlés elé kerül a szülőtartási törvény

Nemcsak a rászoruló szülő, de az idősekről gondoskodó intézmény is kérhet költségterítést az utódtól.

MTI
2016. 10. 28. 13:51
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kormány beterjesztette a szülőtartásról szóló törvénymódosítást. Eszerint nemcsak a rászoruló szülő, hanem az a magánszemély vagy intézmény is követelhet költségtérítést, amely a felnőtt korú gyermek helyett gondoskodik a rászoruló idős szülőről – tájékoztatta pénteken az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) az MTI-t.

A szülőtartás célja a rászoruló idősek védelme, mert a minisztérium szerint erkölcsi és alkotmányos alapelv az idős vagy rászoruló családtagokról való gondoskodás. A minisztérium szerint a törvény csak kiterjeszti az eltartó intézményekre az eddigi szabályozást. A rászoruló szülőknek eddig is joga volt perelni a felnőtt gyermeküket a tartási követelésért. Mostantól nemcsak a szülő, de az a magánszemély vagy intézmény is követelhet költségtérítést, amely a felnőtt korú gyermek helyett gondoskodik a rászoruló idős szülőről.

A minisztérium szerint ezzel az állam biztonságot nyújt idős vagy rászoruló állampolgárainak. Ahogy azonban a gyermeknevelés felelősségét, az idős szülőről gondoskodást sem vállalhatja át teljes egészében az állam, mert annak első számú felelőse a család – írta közleményében a tárca.

Az, aki képes rá, és mégsem gondoskodik a szülőjéről, hálátlan – szól a minisztérium erkölcsi alapú érvelése, a pragmatikus pedig az, hogy akinek van pénze, és mégsem gondoskodik a szülőjéről, a többi adófizetőt terheli a kiadásokkal. Utóbbi elvre hivatkozva hangsúlyozzák, hogy annak nincs mitől félnie, akinek a megélhetését veszélyezteti a tartásdíj. Nem köteles a szülőjét eltartani az, aki ezzel saját vagy gyermekei tartását veszélyeztetné – közölte a tárca.

Az Emmi közölte, hogy 28 uniós tagállamból 18-ban jogi normák szabályozzák a gyermekek tartási kötelezettségét szüleik iránt.

Kitértek arra is, hogy a kormány célja az időseknek nyújtott intézményes ellátás minőségének és a szakápolás feltételeinek további javítása, az erre fordított források bővítése.

A minisztérium közölte azt is, hogy az állam továbbra is gondoskodik az erre jogosult rászorulók szociális ellátásáról. Az idősek nyugdíja, az anyagi és egyéb szociális ellátások változatlanul megmaradnak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.