Demszky és Aba is felelni fog az Alstom-ügyben?

Azért lehetett 5,5 millió euróval drágább, mert jobban tetszett.

MTI
2016. 10. 05. 13:44
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Borbély Lénárd (Fidesz–KDNP) csepeli polgármester vezette bizottság szerdai, az MTI-hez eljuttatott közleményében a keddi ülésről azt írta: a fővárostól és a BKV-tól kapott, több ezer oldalas iratanyag áttekintése közben olyan kérdések vetődtek fel, amelyek szakértők bevonását tették szükségessé.

A meghallgatások során arra keresték a választ, hogy kik hogyan, milyen feltételekkel vettek részt a közbeszerzés kiírásában, illetve az eljárás lefolytatásában, továbbá milyen szempontok alapján hirdettek győztest a pályázók közül.

A vizsgálat elején a bizottság szerint az körvonalazódik, hogy a 2006-os viszonyokat tekintve is szokatlan volt, ezért komoly kérdéseket vet fel, hogy a francia Alstom céggel kötött szerződésben 50 százalékos előleget határoztak meg, amelynek kifizetését időhöz, és nem az elvégzett munkához kötötték. Emellett az is kitűnt már, hogy a pályázati döntéssel kapcsolatban az esztétikai szempontot kiragadva az Alstom annyival több pontot kapott, hogy 5,5 millió euróval drágább ajánlata nyert. Az új városvezetés határozott, a főváros érdekeit képviselő fellépése a BKV számára jelentősen kedvezőbb feltételeket teremtett az Alstommal végrehajtott szerződésmódosítás után – írták.

Novemberben a grémium a pályázatokról döntő bizottságok elnökeit, majd Demszky Gábor volt főpolgármestert és Aba Botondot, a BKV egykori vezérigazgatóját tervezi meghallgatni az üggyel kapcsolatban.

A Fővárosi Közgyűlés május 12-ei rendkívüli ülésén döntött arról, hogy az Alstom metrókocsik beszerzése ügyében felmerült korrupciós vádak kivizsgálására ideiglenes vizsgálóbizottságot hoz létre. Ennek feladata a kocsik beszerzéseivel kapcsolatos döntéshozási mechanizmusok működésének, a szerződéskötések körülményeinek, a döntések előkészítésében részt vevők felelősségének vizsgálata és erről jelentés készítése.

Az előterjesztésben utaltak arra: az Egyesült Királyságban működő Jelentős Csalások Elleni Hivatala Alstom-vezetőket vádolt meg azzal, hogy összesen 2,3 millió eurós kenőpénzt adtak, vagy beleegyeztek abba, hogy adnak a BKV tisztviselőinek, ügynökeinek. Mindezt annak érdekében, hogy befolyásolják a budapesti közlekedési céget az Alstom szerelvényeinek megvásárlása érdekében.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.