Felveszi a kesztyűt a kormánymédia ellen a Jobbik

A Jobbik jogi lépéseket helyezett kilátásba a „Habony-média” és a közmédia ellene folyó hadjárata miatt.

Veczán Zoltán
2016. 10. 28. 19:38
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A három mai közleményből kettő a kormányközeli médiumokkal és a közmédiával foglalkozik, ezeket többek között a „közmédia jó hírnevére” hivatkozva dobták vissza, illetve mert „nem közszereplő” is szerepel benne; a harmadik a miniszterelnököt is érintő Faraon-botránnyal kapcsolatos. A Jobbik azt is sérelmezi, hogy az MTI nem számolt be két sajtótájékoztatójáról sem, amelyen szintén a közmédiát bírálta az ellenzéki párt.

Az inkriminált közlemények és sajtótájékoztatók azért érdekesek, mert részben a kormányhoz közeli és a közmédiumok durva Jobbik-ellenes támadásairól szóltak. Az elhallgatás mellett a párt különösen aggályosnak tartja például, hogy Vona Gábor október 23-i beszédének állítólagos kifütyüléséről és a párt rendezvényén történt balhéról írt a 888.hu és az Origo, amelyet kritikátlanul átvett a köztévé. Ez azért különös, mert az M1 maga is jelen volt a Jobbik megemlékezésén, így – legalábbis Pál Gábor, a párt sajtófőnöke szerint – láthatta volna, ha valóban van rendbontás, mégis inkább szemlézte az említett médiumok híreit.

Ismeretes, a 888.hu és az Origo arról számolt be október 23-án, hogy ellentüntetők zavarták meg Vona Gábor beszédét, holott a „hírek” közlésekor a valóságban a pártelnök még meg sem kezdte ünnepi felszólalását, rendbontás pedig később sem történt a megemlékezés alatt. A valós eseményekre és a fizika törvényeire (úgy is mint időbeliség) fittyet hányó esetet a Mandineren Stumpf András elemezte részletesen, és állította pellengérre a különös újságírói gyakorlatot.

Az egyik visszadobott közlemény a kormányközeli orgánumok jobbikos vezetők elleni, személyeskedő hadjáratát kérte számon rajtuk, mint a Volner magánéletére vonatkozó, „pitiáner fantasyregényt”, ahogy a párt sajtósa az MNO-nak fogalmazott.

A hadjáratban élen járó Origo egyébként ma Így kapcsolódik egymáshoz a Jobbik és a rendőrgyilkos Győrkös István címmel jelentetett meg cikket, természetesen névtelenül, ahogy az az utóbbi hetekben tömegessé váló hasonló írásaik esetében is történt.

Közleményeiket egyébként Pál szerint általában is mondvacsinált indokokkal dobják vissza az MTI-nél, belső szabályzataikra hivatkoznak, mint a fent említett esetekben; a sajtótájékoztatók nagy részére pedig a sajtófőnök szerint el sem mennek az MTI tudósítói, vagy ha mégis, akkor sem írnak róla. Ilyenkor főleg az ismétlődő üzenetre hivatkoznak – bár, mint hozzátette, a Fidesznek ezer azonos tartalmú eseményét is híven ismételgetik az adófizetők pénzéből finanszírozott közmédiában.

A párt sajtófőnöke kijelentette: felveszik a kesztyűt, és megteszik a szükséges lépéseket. Egyrészt a ma történtek kapcsán az MTI-vel szemben, másrészt a kormányközeli és a közmédiával szemben. Ahol lehet, személyiségi jogi, ahol nem, ott helyreigazítási perekkel; a tévé esetében pedig a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatósághoz nyújtják be panaszukat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.