Fidesz nélküli vita a melegházasságról

Pártok vitáztak a melegházasságról csütörtökön. A Fidesz, a KDNP és a DK sem volt jelen.

Lándori Tamás
2016. 10. 21. 9:46
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Budapest Pride szervezésében tartott pódiumbeszélgetésről a kormánypártok – nem először – egyéb elfoglaltságra hivatkozva maradtak távol, a Gyurcsány-párt pedig azért nem jelent meg, mert mint közölték, nem vesznek részt olyan vitán, amelyen a Jobbik is képviselteti magát. Utóbbi párt nevében Mirkóczki Ádám jelent meg. Amint várható volt, a fő nézetkülönbség közte és az öt másik párt – MSZP, LMP, Liberálisok, Együtt, PM – képviselői között volt. Rajtuk kívül meg kellett küzdenie Bombera Krisztinával is, akit moderátorként jelentettek be, de saját álláspontjának is rendre hangot adott.

Két fiatal hangosbeszélővel és egy MIÉP-es felirattal tiltakozott a beszélgetés ellen. A rendzavarók tiltakozásáról csak annyi derült ki, hogy ők nem lennének a Jobbikhoz hasonlóan megengedők, és mindenképpen betiltanák a Budapest Pride-ot. Mielőtt ennél többet mondhattak volna, a rendezők villámgyorsan eltávolították őket a teremből.

Mirkóczki Ádám tehát az eszmecsere során egyedül védte tulajdonképpen minden jelenlévővel szemben saját és pártja melegházasságot elutasító véleményét. A politikus nyomatékosította, álláspontjuk világnézeti alapon áll, ennek megfelelően nem változik, és még akkor sem fog, ha egyszer a magyar lakosság 90 százaléka fogja támogatni az ilyen irányú változásokat. A jobbikos értékrend szerint egy családhoz férfi és nő kapcsolatára van szükség, ahogy a történelemben mindig, elsődleges célja pedig az utódnemzés – ismertette a politikus. Szerinte ez attól függetlenül így van, hogy egyes házaspárok nem tudnak vagy nem akarnak gyereket vállalni. Szociológusi végzettségét megemlítve azon meggyőződését is előadta, miszerint a homoszexua­litás nem genetikai eredetű, és – csakis önkéntes alapon – megváltoztatható.

„Nagyon sok kiskutyát kell megsimogatnia Vona Gábornak, hogy ezt a kijelentést feledtesse” – élcelődött erre az Együtt elnökségi tagja, Spät Judit. A PM-et képviselő Barabás Richárd ugyancsak cáfolta Mirkóczki szavait, szerinte „a szélsőjobb szemlélete mögött nem értékrend, hanem tudatlanság és félelem áll”.

A házassági jogegyenlőség mellett érvelők között véleménykülönbség két ponton volt tetten érhető. Az egyik, hogy a választási kampány témájává kell-e tenni a kérdést. Az MSZP-s Tüttő Kata szerint nem, az ügynek csak ártana, ha a szavazatokért folyó csatározás szintjén folyna róla diskurzus. A másik felvetés arról szólt, előbb kell-e a jogszabály-változtatásokat végrehajtani, és majd ez hozza-e meg a többi ember elfogadását. Az LMP-t képviselő Gál József szerint ennek fordítva kell lennie. Mint mondta, a lakosság véleményére tekintettel kell lenni, mert nem sokat ér a jogkiterjesztés, ha a társadalom elutasító.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.