Kvóta: mindenki máshogy érti

Orbán Viktor szerint Szlovákiában a magyar lépések miatt nem láttak „élő migránst”.

Markotay Csaba
2016. 10. 08. 14:19
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha „szlovák barátaink” nem láttak még „élő migránst”, az azért van, mert Magyarország megvédi a déli határukat – mondta Orbán Viktor Pozsonyban, miután szlovák kollégájával, Robert Ficóval tárgyalt. A magyar kormányfő a tavalyi migrációs hullámra célozva emlékeztetett rá, hogy több százezren „átgázoltak az országon”, köztük olyanok, akik utána Párizsban tucatszám gyilkoltak embereket.

Az EU soros elnökségét betöltő Szlovákia kormányfőjével tartott találkozó után Orbán Viktor arról beszélt, hogy a kötelező betelepítési kvótákat le kell venni az EU napirendjéről. A múlt hét végi, egyébként érvénytelen népszavazásra utalva pedig kiemelte: ki kell egészíteni a magyar alaptörvényt, bele kell írni, hogy a magyarokra senki sem kényszeríthet semmilyen kötelező kvótát. Mint mondta, most azért jött, hogy elmondja szlovák partnerének, a magyar alkotmánymódosítás az európai jogrendszer keretén belül marad.

– Egy olyan betelepítési kvótarendszer, amelynek nincs felső korlátja és kötelező, egy nagy népvándorlás esetén tönkreteheti azokat az eredményeket, amelyeket elértünk, lerombolhatja mindazt, amiért megdolgoztunk – fogalmazott a magyar miniszterelnök. A szlovák kormányfő viszont azt mondta, hogy a jelek szerint a kötelező betelepítésről szóló kvóták „politikailag halottak”. Arról beszélt, hogy az Európai Bizottság előállt néhány olyan jogalkotási indítvánnyal, amelyekre az uniós tagállamok belügyminisztereinek október 13-i találkozóján, majd az uniós tagállamok vezetőinek október 21-én esedékes csúcstalálkozóján reagálni kell.

Az Európai Bizottság elnöke eközben épp arra szólította fel az Európai Unió tagállamait, hogy tartsák tiszteletben a menekültek elosztására vonatkozó brüsszeli döntést. Jean-Claude Juncker azt mondta, hogy bizonyos tagállamok nem hajtják végre azt a döntést, amely 160 ezer menekült uniós tagállamok közötti szétosztásáról szól. (Ez az a tavaly őszi határozat, amely alapján Magyarországra 1294 menedékkérő jutna). Szerinte a vég kezdetét jelenti, ha a demokratikusan kidolgozott szabályt már nem tartják tiszteletben a tagállamok. Szijjártó Péter magyar külügyminiszter erre azzal reagált, hogy Junckernek Európa érdekeit kellene védenie, majd megjegyezte: „legalább ne sértődjön meg, amikor helyette ezt a magyar kormány megteszi”.

– Brüsszel eddig sem üzent vissza, és nem is fog bosszút állni a kvótanépszavazásért. A referendum ügyét az Európai Bizottság nem vitatta meg. Ezt már Navracsics Tibor uniós biztos mondta a Hír TV-nek, illetve a Népszabadságnak nyilatkozva. Úgy fogalmazott, Magyarországon kívül több ország is vitatja a kvótarendszert, ezért nem tudja, mi lesz a sorsa. Hozzátette: a népszavazásnak nem lesz hatása a közösségi jogra, mert a kérdés nem is arra, hanem egy belső döntéshozatali eljárásrendre irányult. Megerősítette azt is, hogy eddig sem volt csoportos betelepítés, eddig is a tagállamok döntöttek, és szándékuk ellenére nem lehetett betelepíteni migránsokat a területükre.

Alig fél tucat migránsnak sikerült „áttörnie” Szerbiából a hét elején, pedig az állami televízió a vasárnapi népszavazás idején még azzal „riogatott”, a migránsok készen állnak arra, hogy a lehető legrövidebb időn belül továbbinduljanak Magyarország felé – számolt be róla az Index. Ehhez képest a hét első négy napján összesen 6 migránst fogtak el a rendőrségi honlap adatai szerint. Igaz, ebben nincsenek benne azok, akiknek a belépését megakadályozták, vagy a 8 kilométeres sávon belül elfogták és visszavitték őket a kerítés szerbiai oldalára. Ezek száma hosszú hetek óta 40-50 körül alakul.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.