Nagy az egyetértés Fico és Orbán között

Pozsonyi találkozójukon szó volt a referendumról, a kvótákról és a migráció kezeléséről is.

MTI
2016. 10. 07. 13:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A két miniszterelnöknek a pozsonyi kormánypalotában tartott találkozóján a kvótareferendum eredményén kívül az illegális bevándorlás kezeléséről, egyéb európai uniós témákról, illetve Szlovákia és Magyarország kétoldalú kapcsolatairól is szó esett.

Orbán Viktor miniszterelnök pénteken Pozsonyban kijelentette: ki kell egészíteni a magyar alaptörvényt, bele kell írni, hogy a magyarokra senki sem kényszeríthet semmilyen kötelező betelepítési kvótát. Mint mondta, most azt jött elmondani szlovák partnerének, hogy az alkotmánymódosítás az európai jogrendszer keretén belül marad.

Hangsúlyozta: egy olyan betelepítési kvótarendszer, amelynek nincs felső korlátja, és kötelező, egy nagy népvándorlás esetén tönkreteheti azokat az eredményeket, amelyeket „elértünk, lerombolhatja mindazt, amiért megdolgoztunk”.

Orbán Viktor kijelentette: biztonságban szeretünk élni, de ami Párizsban történt, Pozsonyban és Budapesten is megtörténhet, „nem babra megy a játék”. Ezért azt kérte Robert Ficótól, hogy az ügyet annak teljes súlyával kezeljék, mert – mint mondta – a népeik biztonságáért a miniszterelnökök a felelősek. Azt kérte a szlovák kormányfőtől, hogy támogassa a kötelező betelepítési kvóták levételét az EU napirendjéről.

Robert Fico az illegális bevándorlás témájáról szólva hangsúlyozta: Szlovákia továbbra is a schengeni határok általi hatékony védelmet, illetve a migráció okainak megszüntetését tartja a fő eszköznek a probléma kezelésére.

A szlovák kormányfő megismételte azon korábbi kijelentését, miszerint egyre inkább bizonyságot nyer, hogy a kötelező betelepítésről szóló kvóták „politikailag halottak”.

A szlovák kormányfő rámutatott: ebben a kérdésben az Európai Bizottság (EB) előállt néhány olyan jogalkotási indítvánnyal, amelyekre mind az uniós tagállamok belügyminisztereinek október 13-i találkozóján, mind pedig az uniós tagállamok vezetőinek – október 21-én esedékes – csúcstalálkozóján reagálni kell. Hangsúlyozta: az asztalra kerülő jogalkotási elképzelést szeretné olyannak látni, amelyben megjelennek a tagállamok vezetőinek álláspontjai, illetve az önkéntesség, amely a bevándorlás kezelésének alapelve kell hogy legyen.

Robert Fico megjegyezte: meggyőződése, hogy már a tagállamok belügyminisztereinek találkozóján megkezdődik annak a megoldásnak a kidolgozása, amely alternatíva lesz az EB által felvázolt elképzelésekre. „Meggyőződésem, hogy ez az alternatív megoldás, ez a kompromisszum, az uniós tagállamok vezetői, az EB és az unió más intézményei közös igyekezetének eredménye lesz” – szögezte le, hozzátéve: a szlovák uniós elnökség hátralévő időszakában mindent megtesznek azért, hogy ez a kompromisszumos megoldás az asztalra kerülhessen.

A szlovák kormányfő a szlovák–magyar kétoldalú kapcsolatokról is beszélt. Kiemelte: a mostani találkozón ismét megerősítést nyert, hogy a kétoldalú kapcsolatok minden téren pozitív légkörben fejlődnek, és történelmileg a legjobb szinten vannak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.