Navracsics: 28 tagállam, 28 viszony

A magyar biztos még erősebb Európát akar, bővítené az Erasmus programot, és támogatja az ingyenvonatjegyet.

Hutter Marianna
2016. 10. 28. 18:46
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az EU-biztos szerint két dolog rendítette meg alapjaiban az Európai Uniót az elmúlt években: a 2008-as gazdasági válság, amikor a közösség azzal a kérdéssel szembesült, hogy „mit jelent az európai szolidaritás, amikor az egymásért való helytállásról van szó”, amikor a helyzet rendezéséért jelentős anyagi áldozatokat is kell vállalni. Emellett pedig a migrációs válság okozott fejtörést az uniónak. Navracsics emlékeztetett arra, hogy az Európai Bizottság (EB) már korábban napirendre vette a kérdéskört, hiszen Jean-Claude Juncker, a bizottság elnöke már megválasztásakor szorgalmazta, hogy ezen a területen közös politikát kell kialakítani. A biztos szerint jól látható, hogy „a tagállamok nagyon máshogy reagáltak a migrációs nyomásra”.

Navracsics Tibor szorgalmazta, hogy bővítsék az Erasmus programot, emellett pedig lapunk kérdésére megerősítette, hogy támogatja Manfred Webernek, az Európai Néppárt csoportvezetőjének az elgondolását arról, hogy minden 18. életévét betöltött fiatal kapjon ingyen uniós vonatjegyet, hogy világot láthasson. Ugyanakkor a biztos hozzátette: ennek megvalósítása pénzkérdés, milliárdos összegekről van szó. A következő időszakban egy asztalhoz fog ülni Weberrel, hogy megtárgyalják a kérdést.

Azzal kapcsolatban, hogy milyen a Fidesz–KDNP és az EU viszonya, Navracsics diplomatikus választ adott. A politikus úgy véli, a 28 tagállam 28-féle viszonyt alakított ki az unióval. Ami Magyarországot illeti, vannak olyan kérdések, ahol az álláspontokban konfliktus van az unióval, más területeken viszont erős az együttműködés.

A brexitkampány kapcsán Navracsics elmondta, a bizottság tudatos döntése volt, hogy nem kampányol a brexit ellen, mert ezzel újabb felületet adott volna az unió elleni támadásoknak. A biztos felhívta a figyelmet arra, hogy az EB csak abban az esetben kezd el foglalkozni a brexittel, ha a brit kormány hivatalosan bejelenti a kilépést, ami jelenleg március végén várható. A politikus szerint ezt úgy kell majd elképzelni, mint egy fordított csatlakozási folyamatot. Például kérdés lesz, hogy Nagy-Britannia az Erasmus program része marad-e.

Egy török diák is szót kért az eseményen, s felhívta a figyelmet Fethullah Gülen szervezetére, aki a török kormány szerint július 15-én sikertelen puccsot hajtott végre a török kormány ellen. A fiatal szerint ugyanis Gülen akarja irányítani egész Európát az oktatáson keresztül. Navracsics erre úgy válaszolt, megérti az érveit, de szerinte Törökországnak inkább Európába kéne engednie az erasmusos diákokat, mert azt a török kormány nem engedi, nem a gülenisták.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.