Révész Máriusz: Átléptünk egy határt

A képviselő elkeserítőnek tartja, hogy internetes oldalak reklámozták a síposztást.

Markotay Csaba
2016. 10. 25. 5:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hogyan értékeli a Kossuth téren vasárnap történteket, a lökdösődést, a verekedéseket, illetve a bántalmazásokat, amelyek az Orbán Viktor ellen tüntetőket érték? – kérdeztük Révész Máriusz fideszes képviselőt, akit tíz éve, a 2006-os utcai zavargásokban vertek meg és szenvedett sérüléseket.
– Nem jó, hogy így alakulnak a dolgok. Egy új időszak kezdődött ezzel, átléptünk egy határt. Arra, hogy egy nemzeti ünnepen a központi rendezvényt ennyire szervezetten és tudatosan készültek megzavarni, még nem volt példa. Ezzel azonban nemcsak a szónokokat zavarták, hanem az ünnepelni vágyó embereket is, és a nemzeti ünnepet is meggyalázták. A mélypont talán a Himnusz elejének a kifütyülése volt.

– Említette, hogy ilyenre még nem volt példa. Azért tíz éve ennél komolyabb rendzavarások és utcai összecsapások is voltak.
– Tíz évvel ezelőtt az akkori ellenzéki, fideszes rendezvényt követően volt az attak, és nem a központi rendezvényen. Az is elég elkeserítő, hogy most az ellenzéki médiumok, különösen a portálok szemérmetlenül és gátlástalanul reklámozták a síposztást és a központi rendezvény megzavarását. Sajnos nem látok esélyt arra, hogy ez a hőfok a választásokig mérséklődne, és mondjuk 2017. március 15-én, vagy a választás előtti utolsó október 23-án ez másképp alakulna. Ez rossz irány. Nem véletlen, hogy még a baloldali ellenzékiek egy része is a fogát szívta, és nem tudott azonosulni azzal, ami vasárnap a Kossuth téren történt.

– A híradásokban megvert és vérző fejű embereket is lehetett látni.
– Nem véletlen, hogy külföldön is, nálunk is a tüntetőket és ellentüntetőket igyekeznek elkülöníteni egymástól. Itt a szervezők azonban pont azt akarták kiprovokálni, hogy ez következzen be, tudatosan a tömegbe szervezték a rendezvényt megzavarókat. Ha valaki odamegy egy kereplővel, dudával vagy síppal azon emberek közé, akik épp ünnepelni, emlékezni jöttek, és a beszédet akarják hallgatni, akkor ennek nyilvánvalóan atrocitás lesz a vége. Mindenkinek joga van véleménynyilvánításra, és erre nem került volna sor, ha a Kossuth tér egy elkülönített részén fütyültek volna. Ezt azonban nem akarták a szervezők, mert világosan látszottak volna a létszámarányok, kiderült volna, hogy minden hőbörgőre 50 ünneplő jut.

– Ön szerint történt garázdaság vasárnap a Kossuth téren?
– Ha valakit megvernek, az kimeríti a garázdaság fogalmát, de ha valaki tudatosan más embereknek az ünneplését megzavarja, az is kimeríti ezt a tényállást.

– Mi a véleménye arról, hogy Juhász Péter, az Együtt alelnöke azért pereli a Miniszterelnökséget, mert magánszemélyként nem engedték be az állami ünnepségre?
– Nyilván Juhász Péter az egyszázalékos pártjával szeretne feltűnést kelteni magának, és minden alkalmat megragad, így a nemzeti ünnep megzavarását is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.