Szélmalomharcot vív Áder János

A szél a legnépszerűbb energiaforrásnak tekinthető kontinensünkön, nálunk öt éve nem épült ilyen erőmű.

Molnár Csaba
2016. 10. 28. 14:35
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az energiafüggőség csökkentésére és a források megosztására szükség van, erről talán a döntéshozó politikusok között sincsen vita. Az arányokról és a környezetbarát, megújuló technológiák részesedéséről annál élesebb ellentét mutatkozik a kormányzat, mindenekelőtt Lázár János kancelláriaminiszter és az államfő között.

Ellenerők

A környezetvédelem, összességében az ökopolitika iránt elkötelezett Áder János múlt pénteken megfontolásra visszaküldte a parlamentnek a villamos energiáról szóló törvény módosítását, amely szigorított a szélerőművek létesítésének szabályain. Áder János szerint a módosítások ellehetetlenítik az ilyen erőművek építését. Az Országgyűlés honlapján elérhető levelében azt írta, azért nem ért egyet az október 11-én elfogadott módosítással, mert az nem segíti a párizsi klímamegállapodás végrehajtását, ellentétben áll a megújuló energia hasznosításáról szóló, 2010–2020 közötti cselekvési tervvel, és indokolatlan adminisztratív korlátozásokat vezet be.

Mint az MTI emlékeztet, a parlament a múlt héten 113 igen szavazattal, 58 nem ellenében fogadta el a villamosenergia-törvény módosítását a kormány javaslatára. A változtatást a szélerőművek azon hátrányával indokolta Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter, hogy teljesítményük nagymértékben függ a pillanatnyi időjárástól, és ez a teljesítményingadozás csak a hálózaton működő egyéb szabályozható erőművek teljesítményének változtatásával egyenlíthető ki. Emiatt az országos hálózatra rákapcsolható szélerőművek kapacitását szabályozni kell.

A miniszter csütörtöki kormányinfóján ehhez még hozzátette: „szélerőművek nélkül is tudunk megfelelő mennyiségű áramot termelni”, ezért – szögezte le – újra előterjesztik az ezzel kapcsolatos törvényt, igaz, kisebb módosításokkal.

Új szelek Európában

A legfrissebb, tavalyi statisztikák szerint Európában 142 gigawattnyi energiát termelnek szélerőművekben. Ebből tavaly 12 800 megawatt kapacitású szélerőművet állítottak üzembe, ez az összes újonnan épített erőmű teljesítményének a 44 százalékát jelenti, tehát a szél jelenleg egyértelműen a legnépszerűbb energiaforrásnak tekinthető kontinensünkön. Az új erőművek között a megújuló energiaforrások összességében is magasan vezetnek a nem megújulókkal szemben, hiszen a 2015-ben átadott létesítmények teljesítményének 77 százalékát ezek adják.

Mindezek miatt mára a szélenergia a harmadik legfontosabb energiaforrás az EU-ban, a teljes áramtermelés 16 százalékát adja. Ezzel megelőzte a vízenergiát. Az első két helyen a fosszilis tüzelőanyagok és az atomenergia áll. Bár a szénalapú energiaforrások továbbra is vezetnek, tavaly már több ilyen kőolaj-, szén- és gázerőművet építettek le, mint amennyit megnyitottak, így a belőlük származó villamos energia mennyisége csökken.

Bár ezen összegzett számok azt érzékeltetik, hogy a szélenergia részesedése intenzíven emelkedik szerte a földrészen, ha elmerülünk a részletekben, és külön-külön értékeljük a tagállamok viszonyát a szél- (és más megújuló) energiaforrásokhoz, gyökeres különbségeket találunk. Németországban üzemel a legtöbb szélturbina, ezek összteljesítménye 43 gigawatt, tehát a teljes EU-s kapacitás harminc százaléka. Az összes tavalyi újonnan installált szélerőmű 47 százaléka is ott épült föl. Őket követi Spanyolország, az Egyesült Királyság és Franciaország, utóbbiban 10 gigawatt teljesítményű szélturbina üzemel. A többi tagállamban működő szélerőművek jóval szerényebb részt vállalnak a villamosságtermelésből. Hazánkban öt éve nem épült új szélerőmű.

A kérdés adott: e különbségek az egyes országok eltérő földrajzi viszonyai (szelességük) miatt jöttek létre, vagy csak a politika viszonyul eltérő módon a szélenergiához? Németország nemcsak az átadott rengeteg, megújuló energiaforrásokon alapuló erőmű miatt került be az utóbbi években a hírekbe, de azon problémák okán is, amelyeket ezek okoznak. Vannak napok, amikor a szél- és a naperőművek túl sok energiát termelnek, és a villamos hálózatra szakadó hirtelen energiatöbblet zavart okoz a rendszerben. Mivel ezek termelése kiszámíthatatlanabb, a hagyományos szénerőműveket sem lehet leállítani (miközben az atomenergiát törvény szerint kivezetik). Ezért Németország szén-dioxid-kibocsátása többévnyi csökkenés után 2015-ben újra nőtt.

Nyugati kényelem, keleti izgalom

Magyarország felett, minthogy a mérsékelt éghajlati övben helyezkedünk el, a nyugatias szelek az uralkodók nagy magasságban – olvasható az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapján. A felszín közelében ezt az irányt azonban jelentősen módosítják a domborzati és egyéb tényezők. Bár alacsonyabb magasságban az északnyugati szél nevezhető uralkodónak, valójában csak az esetek negyedében-harmadában fúj északnyugatról a szél. Az átlagos szélsebesség hazánkban 2–4 méter másodpercenként, de megint csak hangsúlyozni kell, hogy ettől nagy eltérések is lehetnek a tájegységtől függően. Így Magyarországot a mérsékelten szeles országok közé lehet sorolni.

A legszelesebb helyünk egyértelműen a Balaton, ahol az átlagos szélerősség meghaladja a 6 métert másodpercenként. Ez ugyanakkor a szélenergia kiaknázása szempontjából kevéssé érdekes, kicsi ugyanis a valószínűsége, hogy a jelenlegi trendek közepette a belátható jövőben szélturbinákat építenének a tó közepére. Az átlagnál magasabb szélsebesség jellemző emellett a Dunántúli-középhegységre, a Kisalföldre és az Alpokaljára. Az év folyamán is jelentősen ingadozik a szél erőssége. Általában a tavasz a legszelesebb hónap, míg az ősz a legszélcsendesebb. Egy évben 122 szeles nappal számolhatunk Magyarországon (a meghatározás szerint akkor szeles a nap, amikor vannak 10 méter/másodpercet meghaladó széllökések is. Ezek közül 35 viharosnak minősül 15 m/s-os széllökésekkel.

A szélturbinák általában a 2,5-3 méter/másodperc sebességű, tartós szelek hatására indulnak be, és egészen 22-25 méter/másodperces sebességig képesek megbízhatóan áramot termelni. E sebesség fölött le kell állítani a turbinát, hogy nehogy károsodjon. Tehát az e két sebességérték közötti szelek érdekesek az energiatermelés szempontjából. Természetesen a tartományon belül az erősebb szelek több áramot termelnek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.