Szigoríthatják a SIM-kártyák vásárlását

Szakértők szerint a titkosszolgálatoknak is észre kellett volna venni a vásárlásokat. A TEK megszólalt és cáfol.

Katona Mariann
2016. 10. 08. 5:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A téma azért került most elő, mert a Magyar Idők arról írt, egyetlen hajléktalan nevére hozzávetőleg kétszázezer ilyen telefonkártyát vásároltak magyarországi szervezett bűnözői körök a Magyar Telekomtól, ezekből pedig jutott a brüsszeli és párizsi merényleteket elkövető terroristáknak is. A kormány most szigorítaná a SIM-kártyákhoz jutást.

Cáfol a TEK

Szombat délelőtti sajtóközleményében cáfolta a Terrorelhárítási Központ a Népszabadság több korábbi állítását. A TEK szerint nem igaz, hogy nem tudtak a hajléktalanról és a nevén lévő 200 ezer SIM-kártyáról, továbbá az sem, hogy a párizsi és brüsszeli nyomozás során figyeltek fel a hatóságok néhány magyar telefonszámról bonyolított gyanús beszélgetésre. „A valóság az, hogy a francia és a belga hatóságok eljárásaik során nem figyeltek fel magyar telefonszámokról bonyolított gyanús hívásokra, a jogsegélykérelemben nem hívták fel a magyar hatóságok figyelmét az egy személyhez köthető nagyszámú telefon-előfizetésre. Salah Abdeslam Magyarországon használt belga telefonszámait, valamint a vele kapcsolatba kerülő terroristák által használt magyar telefonszámokat a TEK állapította meg. A magyar telefonszámok jelentős többsége egy természetes magyar személyhez, egy hajléktalan férfihez tartozott” – közölte a TEK. A központ a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően nem rendelkezik online hozzáféréssel a távközlési szolgáltatók adatbázisához – írták. (MTI)

Kis-Benedek József nemzetbiztonsági szakértő a Magyar Nemzet megkeresésére elmondta: kétségtelen, hogy a jelenlegi szabályozásban van egy biztonsági hézag. Jelenleg ugyanis ha valaki bárhol vásárol egy nem előfizetéses SIM-kártyát és telefont, annyi a feladata, hogy felhív egy megadott számot, és ezzel már aktiválva is van a telefonszám. Az adatait be kell diktálnia ugyan, ám mire a hitelességét ellenőrzik és kiderül, hogy a név és a cím fiktív, akár nyolc-tíz nap is eltelhet, addig gond nélkül használható a szám.

A szakember szerint el lehetne indulni abba az irányba, hogy valamilyen azonnali ellenőrzést vezessenek be és csak ezután legyen aktív a telefonszám. Kis-Benedek József szerint mindent el kell követni itthon a biztonság érdekében, de azt is látni kell, hogy egy ilyen kiskapu bezárásával a probléma nem szűnik meg, a bűnözők akkor külföldön fognak telefont vásárolni.

Utóbbi gondolattal Tarjányi Péter is egyetértett. Ő is arra hivatkozott, hogy a jogszabályok szigorításával nem lehet megakadályozni a bűnözőket, mert akár Szerbiában, akár Romániában gond nélkül hozzájuthatnak ilyen telefonszámokhoz. Ráadásul arra is felhívta a figyelmet, hogy a terroristák már nem feltétlenül a telefonokat használják kommunikációra, sokkal elterjedtebb csatornát jelentenek például az egyes játékkonzolok.

Abban mindkét szakember egyetértett, hogy mind a Magyar Telekomnak, mind pedig a titkosszolgálatoknak ki kellett volna szűrniük, ha valóban néhány hónap alatt egy névre kétszázezer telefonkártyát vásárolnak. Pláne úgy, hogy a mobilszolgáltatók és a titkosszolgálatok között napi kapcsolat van. Tarjányi Péter arra is kitért, hogy mióta mobiltelefonok vannak, a szervezett bűnözői csoportok azóta használják ezt a módszert, vagyis ez egyáltalán nem okozhat meglepetést a hatóságoknak. A kábítószer-kereskedelemben, a prostitúciós bűnözői ágban vagy éppen a sima rablásoknál is előfordul, hogy csak néhány napig vagy akár egyetlen hívás erejéig használnak ilyen telefont.

A Népszabadság közben arról írt, hogy egészen addig fogalmuk sem volt a magyar hatóságoknak a kétszázezer kártya megvásárlásáról, amíg a Salah Abdeslam vezette terrorcsoport után nyomozó belga és francia hatóságok nem kértek segítséget a magyaroktól. A Magyar Nemzet tegnap kereste a Belügyminisztériumot, hogy indul-e a szolgálatoknál belső vizsgálat, amiért nem szűrték ki a most nyilvánosságra került esetet, illetve felülvizsgálják-e a mobilszolgáltatókkal való kapcsolatukat, ám lapzártánkig nem kaptunk választ.

Halász János, a Fidesz-frakció szóvivője szombaton, az M1 aktuális csatornának nyilatkozva úgy fogalmazott, „van egy rés a pajzson”, amit a kormánynak be kell foltoznia a magyar emberek biztonsága érdekében. Elmondta, a parlamenti képviselőket is megdöbbentette, hogy Magyarországon valakiknek volt lehetőségük egy hajléktalan nevében 200 ezer SIM-kártyát venniük, amelyek közül párat a párizsi és brüsszeli merényletek elkövetői is használtak. A kormánypárti politikus emlékeztetett, a miniszterelnök a nemzetbiztonsági kabinetet kérte, hogy járja körbe ezt az ügyet. A kabinet ezt követően a parlament nemzetbiztonsági bizottságának ülésén is beszámol vizsgálata eredményeiről. Halász János szerint emellett az érintett távközlési cégek képviselőivel is elkezdődik az egyeztetés, amelynek eredményeként még idén módosíthatják a távközlési törvényt.

A pártok látszólag nem zárkóznak el a jogszabályok szigorításától, ám egyelőre még ők sem tudhatják, hogy a kormány mit tervez. Molnár Zsolt, a nemzetbiztonsági bizottság MSZP-s elnöke lapunknak azt mondta, át kell tekinteni, hogy indokolt lehet-e a szigorítás, de az semmiképpen sem jelentheti például az ilyen telefonkártyák vásárlásának a betiltását. Mirkóczki Ádám, a nemzetbiztonsági bizottság jobbikos tagja pedig azt emelte ki, meg kell vizsgálni, hogy egyedi problémáról van-e szó, vagy rendszerszintű hibáról. Utóbbi esetében mindenképpen hozzá kell nyúlni a szabályokhoz, az azonban nem jó irány szerinte, hogy korlátozzák a megvásárolható kártyák számát. Véleménye szerint olyan rendszer kell, amely megfelelő kontrollt biztosít. A nemzetbiztonsági bizottság fideszes alelnöke már jelezte, arra kéri a kormány nemzetbiztonsági kabinetjét, hogy vizsgálja meg a történteket. Németh Szilárd megfogalmazása szerint „biztonsági rés” van a rendszeren, amit meg kell szüntetni.

A Demokratikus Koalíció a magyar terrorelhárítást hibáztatja, szerintük fel kellene számolni a Terrorelhárítási Központot a történtek után. A terroristákhoz került SIM-kártyák ügyét hétfőn tárgyalja az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.