Tarsoly sérelmezi az előzetest

A strasbourgi bírósághoz fordul a volt Quaestor-vezér. Egy borászat foglalkoztatná őt.

Horváth Csaba László
2016. 10. 05. 10:51
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához fordul Tarsoly Csaba, aki ellen különösen jelentős kárt okozó csalás és más bűncselekmények miatt emelt vádat az ügyészség – írta az Index.hu. A korábbi Quaestor-vezér – aki 2015 márciusa óta van előzetes letartóztatásban – fogva tartását sérelmezi, jogi képviselője szerint ugyanis ezt már semmi nem indokolná.

Tarsoly ügyvédje, Papp Gábor beadványában azt írta, ügyfele a kezdetektől együttműködött a hatóságokkal, ő maga tárta fel a cégcsoport helyzetét a pénzügyi felügyeletnek még márciusban, és nem szökött külföldre, noha megtehette volna. A védő ugyanakkor arra nem tért ki, hogy Tarsoly a botrány kirobbanásakor egy tápiósági strómannak akarta átadni a cég vezetését, igaz, nem emiatt van letartóztatásban a Quaestor-vezér.

Az ügyvéd úgy látja, hogy Tarsoly bűnismétlést sem tudna elkövetni, mert cégei felszámolás alatt állnak, neve pedig országosan ismert lett a Quaestor-ügy miatt. Ugyanakkor kiderült, hogy egy borászat munkát ajánlott a volt Quaestor-tulajdonosnak. A beadványban az is áll, Tarsoly kifogásolja azt is, hogy két vádlott kivételével a többiek nincsenek előzetes letartóztatásban, noha őket ugyanolyan súlyú váddal terheli az ügyészség, mint őt.

Legutóbb egyébként két hete döntött úgy a bíróság, hogy Tarsoly előzetesben marad, ez ellen az ügyvédje fellebbezett. Augusztusban Papp Gábor újabb érvekkel állt elő, szerinte új körülmény, hogy a hatóságok hibájából immár fél éve húzódik az ügy, és miközben az ügyészségnek lehetősége van alaposan feldolgozni az iratokat, a védelemnek nincsen. A börtön számítástechnikai eszközei ugyanis a bíróság által meghallgatott informatikus szerint nem alkalmasak ekkora anyag feldolgozására, és külső winchester használata nélkül 800 DVD-re férne csak fel az adattömeg. Ráadásul Tarsoly csak napi pár órát ülhet a számítógép előtt.

Ismeretes, a Quaestor-ügyben februárban emeltek vádat, amit a bíróság kiegészítésre visszaküldött az ügyészségnek. Így a vádirat körülbelül 2500 oldalra bővült, öt vádpontban 5458 rendbeli csalást és sikkasztást rónak Tarsoly Csaba és társai terhére. Csak Tarsolynál 753 rendbeli törvénysértést találtak. Az ügyészség szerint bűnszövetkezetük tevékenysége során legalább 32 ezer ügyfelüket károsították meg. A kár több mint 77 milliárd forint.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.