Titkos jelentések 1956-ról

A kommunista hatalom ellenségként tekintett a nyugati követségek dolgozóira. A brit képviselet sem csak a szépre emlékezik.

Lázár Fruzsina
2016. 10. 20. 19:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Valami nincs rendben. A kutatóintézet minket fogadó igazgatóját telefonhoz hívták. Visszatérve nyugtalannak tűnt. Elnézésünket kérte, és elmondta, hogy bekérették a budapesti minisztériumba” – olvashatjuk Leslie Fry magyarországi brit követ 1956. október 23-án reggel fogalmazott visszaemlékezését az 1956nézőpontok.hu oldalon.

Leslie Fry tapasztalt katona és diplomata volt, aki – mielőtt 1955-ben feleségével, Penelopeval Budapestre került – gyarmati tisztviselőként szolgált Indiában, majd a lisszaboni brit nagykövetségen dolgozott nagykövethelyettesként.

Amikor kitört a forradalom, Leslie Fry a követségi dolgozókkal együtt mindent megtett azért, hogy a brit külügyi minisztériumot megfelelően informálja a budapesti eseményekről. Az információk sokszor éppen maguktól a felkelőktől származtak, akik miután kiderült, hogy a követség az egyetlen hely, amely napi huszonnégy órás rádiókapcsolatban van a Nyugattal, folyamatosan keresték a követség dolgozóit, hogy tájékoztassák őket arról, mi történik a városban. Fry a forradalom idején maga is járta a várost, személyesen mentette a Budapesten rekedt brit állampolgárokat. És bár a londoni kormány az októberi eseményekre a kezdetektől Magyarország belügyeként tekintett, a követ azonosult a forradalmárok célkitűzéseivel. „Egyértelműen történelmi pillanatok ezek Magyarország hosszú, eseményekben gazdag históriájában. Kiváltságként éljük meg azt, hogy szemtanúi lehetünk az eseményeknek” – írta október 24-én. A brit külügyi tárcát táviratában sürgette, hogy a kormány fejezze ki a felkelőkkel való együttérzését, valamint hogy a nyugati hatalmak küldjenek Budapestre gyógyszerből és élelmiszerből álló segélyszállítmányt.

A magyarországi eseményeknek a forradalom idején a követségen dolgozó két katonatiszt, W. D. David légügyi és Noel Cowley katonai attasé, valamint egy fiatal diplomata, Mark Russell is szemtanúja volt. Noel Cowley véletlenül látta az október 25-ei, Országház előtti lövöldözést. „A Parlament épülete előtti téren több ezer ember gyűlt össze békés tüntetés céljából. Teljesen fegyvertelenek, köztük sok nő és gyermek. A tömegre hirtelen géppuskatűz zúdult. Az áldozatok száma a saját becslésem szerint elérhette a hatszázat. […] A helyszínen tapasztalható borzalmas vérfürdő minden képzeletet felülmúlt”– emlékezett vissza.

A nagykövetség „szemei és fülei” a magyar munkatársak voltak. Regéczy-Nagy László a második világháborúban a Magyar Királyi Honvédség kötelékében szolgált, majd 1945-ben brit fogságba esett. Magyarországra visszatérve, 1948-ban sofőrként kezdett dolgozni a követségen. A kiállítás megnyitóján személyesen is megjelenő Regéczy-Nagy úgy emlékezett vissza a hatvan évvel ezelőtti életére, hogy munkaidejét egy nyugati demokrácia diplomáciai külképviseletén, estéit és hétvégéit pedig egy kommunista diktatúrában töltötte. A forradalom és szabadságharc idején közvetítői feladatokat látott el a követség és a forradalmárok között. A forradalom leverése után letartóztatták, tizennégy hónapon át rendszeresen kihallgatták, majd börtönbüntetésre ítélték. Hat év után szabadult.

Zalatnay István tolmácsként dolgozott a követségen, az ő feladata volt a forradalmárok kikérdezése, az általuk elmondottak lefordítása és a jelentések összeállítása.

A kommunista hatalom ellenségként tekintett a nagykövetségi dolgozókra, megfigyelték őket, állítólag a szemközti Patyolat cégtáblájának o betűjébe kamerát rejtettek el. A követség ajtajában két ávós őr állt, akiknek az volt a feladatuk, hogy távol tartsák a magyarokat az épülettől. Nem meglepő, hogy Leslie Fry nem hitt a szovjet csapatok visszavonulásában: „Ha az oroszok szeretnék ezt az országot a kommunizmus uralma alatt tartani, erősítést kell küldeniük, és még erősebb elnyomást kell gyakorolniuk” – írta október 30-án keltezett táviratában. És bár vallotta, hogy az orosz erők visszavonulása kell hogy a brit kormány legfőbb célja legyen, november 6-án már nyilvánvalóvá vált számára: „végleg beindult az orosz úthenger”.

Budapesten végzett tevékenysége elismeréséül Leslie Fry később lovagi címet kapott. Regéczy-Nagy László a rendszerváltás után dandártábornoki rangban Göncz Árpád államfő munkatársa lett.

Noel Cowley-t a magyarországi rezsim nemkívánatos személynek nyilvánította, negyvennyolc órát adott arra, hogy elhagyja az országot.

W.D. David légügyi attasé a forradalom bukását követően négyszáz magyarnak segített elmenekülni az országból.

A brit nagykövetség hatvan évvel az események után is a Harmincad utca 6. szám alatt működik. Rendezvényükkel a magyar hősöknek kívánnak emléket állítani, akikre Leslie Fry így emlékezett: „A magyar nép a kétségbeesésből fakadó dacos bátorságról tett tanúbizonyságot. […] Meggyőződésem, hogy áldozatos tetteik nem voltak hiábavalók, sem hazájuk, sem a világ szempontjából.”

Nézőpontok – Az 1956-os forradalom és szabadságharc a brit képviselet szemszögéből – ez a címe a brit nagykövetségen most megnyílt kiállításnak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.