Uniós bíróságon folytatódik a Lombard-ügy

Az EU bíróságának előzetes döntéshozatalát kezdeményezte az egyik bíró.

Horváth Csaba László
2016. 10. 07. 12:29
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A jogi szempontból szerteágazó ügy lényege, hogy a hatóság adókülönbözetet, bírságot és késedelmi kamatot állapított meg a főként autófinanszírozással foglalkozó pénzintézetnél, amely vitatja a követelés jogosságát.

Az állami szervezet véleménye az, hogy a pénzintézet a 2006 és 2008 között végzett tevékenysége után nem csökkenthette volna az adóalapját, ezért a különbözet befizetésére szólította fel. Mindezt annak ellenére kérte a Lombardtól, hogy a társaságnak olyan adót kellett volna befizetnie, amit maga sem tudott beszedni a nem teljesítő ügyfeleitől.

Utóbbi pedig úgy történhetett meg, hogy az autófinanszírozó számos ügyfele – akik például gépjárművet lízingeltek – nem tett eleget fizetési kötelezettségének, a járműveket pedig visszavette a társaság.

A Lombard aztán a be nem fizetett összegek után helyesbítő számlát állított ki, aminek következtében csökkentette saját adóalapját. Ezzel a lépéssel nem értett egyet az adóhivatal, ugyanis a szóban forgó időszakban az úgynevezett rossz követelések után is kötelező volt befizetni az adót a törvény alapján. A szerteágazó eljárásra vélhetően csak évek múlva tesz majd pontot az Európai Unió Bírósága.

A lapunk által megkérdezett szakértők szerint az ügy összetettsége miatt került az eljárás az uniós fórum elé. Mint mondták, a nehezen elbírálható kérdést egy tavaly hatályba lépett törvénymódosítás már rendezte, ám az nem visszaható hatályú, például a 2006 és 2008 közötti ügyletekre nem vonatkozik.

Egyébként a szegedi pénzintézet nem először kerül komoly jogvitába. A Magyar Nemzeti Bank korábban 8,4 millió forint fogyasztóvédelmi bírsággal sújtotta a céget, mert a pénzügyi vállalkozás késedelmesen szüntette meg a forintalapú cascodíjak devizában történő felszámításának jogsértő gyakorlatát. A pénzintézet ezenkívül több ügyfélnek a jogtalanul felszámított árfolyam-különbözetet is határidőn túl fizette vissza.

A pénzügyi felügyelet 2013. júniusi határozatában állapította meg, hogy a Lombard Lízing csaknem 14 ezer, cascobiztosítással egybekötött devizaalapú gépjárműhitel esetében a szerződések ügyleti kamatába építette be a forintalapú casco díját. Emiatt az érintett fogyasztóknak a devizában felszámított díjaknál is viselniük kellett az árfolyamváltozásból eredő tehernövekedést, miközben a Lombard Lízing a biztosítási díjat forintban fizette meg a biztosítónak. A felügyelet emiatt korábbi határozatában kötelezte a Lombardot, hogy jogsértő gyakorlatát azonnal szüntesse meg, és a devizában felszámított cascodíjra eső árfolyam-különbözetet térítse vissza a fogyasztóknak.

Továbbá a devizahitelesek szempontjából tavaly kulcsfontosságú közérdekű perben vesztett a társaság. A Kúria ítéletében a Lombard számos általános szerződési feltételének érvénytelenségét állapította meg. A bírói fórum 24 pontban érvénytelenítette a társaság kikötéseit, amelyek alapján többek között a lízingcég nem veheti önkényesen birtokba ügyfelei járműveit még akkor sem, ha megszűnt a szerződés. Az ítélet lavinát indított el, és más autóhitelezők is módosították általános szerződési feltételeiket a Kúria döntése nyomán.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.