A kormány újragondolja a nemzetbiztonsági stratégiát

A tömeges bevándorlásra, a terrorveszély erősödésére és a honvédség átszervezésére alakul munkacsoport.

Szabó Dániel
2016. 11. 24. 19:56
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyarország megváltozott biztonsági körülményeire, a tömeges bevándorlásra, a terrorveszély erősödésére, valamint a honvédség megváltozott feladatrendszerére hivatkozva új munkacsoportot hoz létre a kormány, hogy átszervezze Magyarország nemzetbiztonsági stratégiáját – derül ki a csütörtök este megjelent Hivatalos Értesítőből

A bizottságban benne lesz a Simicskó István honvédelmi, Pintér Sándor belügy-, Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter, illetve Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. Rajtuk kívül a munkában részt vesznek a polgári és a katonai titkosszolgálatok, valamint a TEK és a mögé szervezett elemzőközpont, a TIBEK is. A csoportot Siklósi Péter, a Honvédelmi Minisztérium védelempolitikáért és védelmi tervezésért felelős helyettes államtitkára vezeti majd.

Még érdekesebb viszont, hogy állandó meghívottként az üléseken részt vesz majd Matolcsy György jegybankelnök is, akinek papíron se a katonasághoz, se a terrorizmushoz, se a migrációs válsághoz nincs köze. Valószínűleg a jelenlétét az indokolja, hogy a Magyar Nemzeti Bank saját fegyveres testületet hozott létre, ezt pedig többnyire volt titkosszolgákkal töltötték fel. A jegybanknál kötött ki Göbölös László, az Alkotmányvédelmi Hivatal (AH) előző főigazgatója, Görög Sándor, az AH volt műveleti főigazgató-helyettese, a Katonai Biztonsági Hivatal (KBH) volt igazgatója, valamint Dobra Tibor, az AH egykori jogi igazgatója, és Bakonyi András, a Terrorelhárítási Központ egykori fegyveres harci kiképzőtisztje.

Rajta kívül még egy állandó meghívottat jelöl ki a határozat: a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutató Központ által kijelölt embert. Az intézetet jelenleg dr. Tálas Péter vezeti, aki korábban dolgozott az SZDSZ parlamenti frakciójának és a Katonai Biztonsági Hivatalnak is.

Az egyelőre nem tudni, hogy milyen gyakran ülnek össze a tagok, pontosan miről egyeztetnek majd. Azt sem határozza meg az utasítás, hogy mekkora költségvetéssel dolgozzon az új szervezet. A részletkérdéseket majd a munkacsoport ügyrendje határozza meg. 

Az MTI emlékeztet, hogy Simicskó István honvédelmi miniszter szeptember 22-én az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottsága előtt beszélt arról, hogy új nemzeti biztonsági stratégia és új katonai stratégia kidolgozásáról kezdődtek egyeztetések a Belügyminisztériummal és a Külgazdasági és Külügyminisztériummal. Közölte: az elmúlt egy évben Európa biztonsága jelentősen megváltozott. Kiemelte a migrációs válsághelyzetet, a terrorizmus megnövekedett veszélyét, és kitért a kibertámadások jelentette veszélyekre is.

A miniszter által megnevezett területeken a magyar szolgálatoknál valóban probléma lehet: október elején derült ki, hogy terroristák akár 200 000 anonim SIM-kártyát is vehettek Magyarországon, anélkül hogy ez bárkinek feltűnt volna. Ugyanígy a tavalyi menekültválság alatt legalább 15 olyan merénylő utazott át Magyarországon észrevétlenül, akik később részt vettek a párizsi és a brüsszeli terrortámadásokban.

A honvédség átszervezéséről pedig október elején írt az Index, a portál szerint Orbán Viktor miniszterelnök elégedetlen a haderő állapotával. 2017 januárjától mintegy húszezer önkéntes katonát képezhetnek ki. A menekültválság alatt ugyanis rádöbbentek, hogy a magyar hadsereg nem elég ütőképes.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.