A piaci ár nyolcszorosát is hajlandó kifizetni a Fidesz

Pallagi Ferenc szerint a Népszabadság bezárásának erkölcsi bűne a Fideszt terheli.

MNO
2016. 11. 10. 9:54
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„A Népszabadság bezárásának erkölcsi bűne a Fideszt terheli” – mondta a HVG-nek Pallagi Ferenc. A Lapcom nyugdíjba vonuló vezérigazgatója szerint a lap sebezhetővé válásának és bukásának oka az is, hogy „mindenkori tulajdonosaiból hiányzott a gondos gazda kötelező óvatossága”. Úgy véli ugyanakkor, a lap bezárásának módja világosan mutatja, hogy a tulajdonos vagy a tulajdonos strómanja nem gazdasági döntést hozott. Egyébként nem vettek volna fel új munkatársakat két héttel korábban, és nem rendelnek új layoutot. Pallagi szerint indulati döntés született. A lap kérdésére, miszerint Rogán Antal helikopterezésére gondol-e, azt válaszolta, hogy nem tud egyetlen olyan ügyet sem, amelyet a sajtó dobott fel, és politikai következményei lettek volna.

A Lapcom vezérigazgatója elmondta, hogy a Mediaworkshöz 2014-ben az Axel Springertől átkerülő megyei lapokat évekkel korábban alaposan lerabolta a tulajdonos.

Szerinte az is probléma, hogy a Fidesz a megyei lapokkal szemben a nagy és a közepes városokban erős és ingyenes önkormányzati médiát épített fel színvonalas újsággal, rádióval, televízióval. Oda irányította az önkormányzati és a Fidesz-közeli cégek hirdetéseit. De nemcsak hirdetéseket, hanem szakembereket is vitt el a megyei lapoktól. Pallagi szerint a helyhatósági reklámtorta véges, úgy véli, komoly konfliktusok lesznek a városi lapok és a Fidesz-közelivé tett megyei lapok között.

Pallagi beszélt arról is, hogy a Lapcom hat éve folyamatosan próbálta megvenni a Népszabadságot, a Pannon Lapokat és az Origót, négy hónappal ezelőtt pedig öt megyei lapra tettek ajánlatot a Mediaworks portfóliójából, de Pecina válaszra sem méltatta őket. „Rá kellett jönnünk, hogy Magyarországon a médiumoknak két áruk van, egy piaci és egy politikai. Utóbbi négy-ötszöröse is lehet az előzőnek. Az utóbbi hat évben médiumért idehaza csak politikai árat fizettek.” Pallagi szerint jó példa erre, hogy a „masszívan veszteséges” Origóért 900 milliót ajánlott, és tudomásuk szerint a portál 4,2 milliárdért került a Matolcsy-közeli tulajdonoshoz. Meg nem erősített hírek szerint a Pannon Lapok Társaságáért 16,5 millió eurót fizettek, az éves adózás előtti eredményének a hét és félszeresét. „Akik ennyiért vesznek Magyarországon sajtót, azoknak nem kell a piacon – vagy nem a piacon kell – visszahozni az árát.” Pallagi szerint itt nem médiapiac van, hanem médiafelosztás, ami formálisan adásvételi szerződésekben ölt testet. A Fidesz a strómanjain keresztül eddig 100 millió dollárt tett bele a médiumok felvásárlásába, „nem kell még egyszer ennyi, hogy az övé legyen az egész kóceráj”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.