Áder: A víz legyen a politika legfontosabb kérdése

A köztársasági elnök szerint a klímaháborút is elbukjuk, ha elveszítjük a vizes csatát.

MNO
2016. 11. 28. 17:59
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A víz ma a legveszélyeztetettebb erőforrás, ezért el kell érni, hogy a politikai gondolkodás és cselekvés legfontosabb kérdésévé váljon – jelentette ki hétfőn Áder János köztársasági elnök a Budapesti Víz-világtalálkozó 2016 elnevezésű rendezvényt megnyitó beszédében. Hangsúlyozta: megfelelő mennyiségű és minőségű víz nélkül nincs elegendő élelmiszer, nincs ipari fejlődés, és nincs fenntartható urbanizáció. Mindezeken felül a víz a béke és a biztonság záloga.

Az államfő jelezte: 2030-ig a népesség további gyarapodása és az élelmiszer-fogyasztás növekedése miatt 30 százalékkal emelkedik majd a vízfogyasztás, ráadásul az iparnak 2050-ig legalább 50 százalékkal több vízre lesz szüksége.

– Ha nem oldják meg a vízgazdálkodással összefüggő problémákat, akkor a fenntartható fejlődési célok sem lesznek elérhetők – mutatott rá Áder. Ehhez szerinte össze kell gyűjteni a világban fellelhető legjobb megoldásokat, másokat is képessé kell tenni ezek átvételére, ösztönözni kell az innovációt. „Az idő sürget” – fogalmazott az államfő. Úgy látja, a siker reményében mielőbb és minél több kísérleti programot kell indítani, ehhez pedig meg kell teremteni a finanszírozás feltételeit. A köztársasági elnök kitért rá, hogy a mezőgazdaság a teljes vízfelhasználás 70 százalékát igényli, de a termőföldek mindössze 15 százalékán folyik öntözéses gazdálkodás, és ezek a földek csak a termés 40 százalékát adják. Ma vannak országok, amelyek hatodannyi vízzel képesek ugyanakkora termést előállítani, mint mások – fűzte hozzá Áder. Megemlítette: a klímaváltozás hatásait 80 százalékban a víz közvetítésével lehet érzékelni.

A klímaváltozás okozta károk hatással vannak az áramellátásra, az iparfejlesztésre, az áramexportra, a kiépült infrastruktúra használatára, a befektetett hatalmas összeg megtérülésére. Emellett a klímaváltozás a belőle adódó vízhiány révén, jelentősen befolyásolja az élelmiszer-ipari alapanyagok termelését, példaként említette a Nílus vidékét, ahol a búza és a kukorica hozama akár 50 százalékkal is csökkenhet. Az urbanizáció egyértelműen vízhez kötött, a vízhiány a városok elnéptelenedését hozhatja – jelentette ki a köztársasági elnök.

Áder János végül David Atterborough-ot idézte: „A földi élet jövője attól függ, hogy képesek vagyunk-e cselekedni. Sokan egyénileg is megtesznek minden tőlük telhetőt, ám valódi sikert csak akkor érhetünk el, ha gyökeres változások mennek végbe a társadalomban, a gazdaságban és a politikában.”

Később az államfő sajtótájékoztatót is tartott, amelyen úgy fogalmazott: „Ha a vizes csatát elveszítjük, akkor a klímaháborút is elbukjuk.” Hozzátette: a víz „életünk, mezőgazdaságunk, ipari termelésünk, energiatermelésünk, munkahelyeink, gazdasági növekedésünk biztosítéka”, nemzetbiztonsági kérdés, sőt, a XXI. század legfontosabb kérdése. A vízhiány nemcsak országokon belüli feszültségekhez vezet, hanem országok közötti konfliktusokhoz is – tette hozzá az államfő, példaként említve az India és Pakisztán közötti szeptemberi konfliktust. Szerinte a vízgazdálkodás teljes újragondolására van szükség, ami az intézményi keretek átalakításától a technológiák összekapcsolásán át a finanszírozásig terjed.

Peter Thomson, az ENSZ-közgyűlés elnöke az Áder Jánossal közös sajtótájékoztatóján azt hangsúlyozta: a világ olyan úton halad, amely a fenntarthatatlanság felé vezet. A párizsi megállapodás fő célja, hogy az átlagos globális hőmérséklet-emelkedés 1,5-2 Celsius-fokon belül maradjon, de ahova most a világ tart, az a 3-4 fokos melegedés. Nem tudni, életképes lesz-e ebben az emberi civilizáció – mondta. A klímaegyezmény célkitűzései kijelölik a feladatokat, de az emberiség még nem tért észhez. A célkitűzések megvalósítása nélkül az emberiség jövője van veszélyben – jelentette ki Peter Thomson.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.