Halottainkra emlékezünk

November elseje mindenszentek ünnepe, november másodika a halottak napja a keresztény világban.

Győr Ágnes
2016. 11. 01. 4:38
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mindenszentek a katolikus egyházban az összes üdvözült lélek emléknapja. A halottak napja fokozatosan vált egyházi ünnepből az elhunytakról való megemlékezéssé. Magyarországon manapság a legtöbben egyedül vagy leginkább szűk családi körben keresik fel szeretteik sírjait, ez azonban nem mindenhol van így. Erdélyben például sokfelé a halottak napja közösségi alkalom – erről beszél lapunknak Hesz Ágnes néprajzkutató, a Pécsi Tudományegyetem néprajz–kulturális antropológia tanszékének adjunktusa.

Az Élők, holtak és adósságok – A halottak szerepe egy erdélyi falu társadalmában című könyv szerzője, aki hosszú időn keresztül kutatta a gyimesi szokásokat – elsősorban Gyimesközéplokon – elmondta, hogy ilyenkor a szokások alapját a katolikus egyház purgatóriumra vonatkozó tanításai jelentik: a tisztítótűzben szenvedő lelkekért az élők imádkoznak, misét mondatnak és alamizsnát adnak, lerövidítve ezzel a halottak túlvilági szenvedéseit. Noha alamizsnát év közben bármikor lehet és szokás adni, Gyimesben ez a rítus a halottak napi szokásoknak is szerves része. A temetőbe ellátogató hozzátartozók nemcsak gyertyát gyújtanak a síroknál, hanem valamilyen ételt vagy italt is visznek magukkal, és ott körbekínálják a rokonokat, ismerősöket. A magyarországi gyakorlattól szintén eltér, hogy a sírkertekben nem csupán rövid időt, adott esetben akár több órát is eltöltenek a hozzátartozók. A pap ugyanis ilyenkor misét celebrál a sírkertben, majd végigjárja a sírokat és mindenhol – ahol a hozzátartozók igényt tartanak rá – imádságot mond a család halottaiért. De nem mindenütt a temetőben osztanak alamizsnát az elhunytakért; előfordul, hogy a háznál vendégelik meg a rokonokat vagy a közösség szegényebb tagjait.

A kutatásokból kiderül, egyes helyeken szokás volt régebben az is, hogy éjszakára ételt tettek az asztalra a hazalátogató lelkeknek, amit aztán másnap a szegényeknek adtak, illetve a háziak fogyasztották el. Az alamizsna bármi lehetett – mondta a pécsi egyetem adjunktusa –, bár több helyütt valamilyen kelt tésztát sütöttek a halottak napi alamizsnaosztásra. A kutató arról is beszélt, hogy bár a protestáns egyházak tanításai szerint nincs lehetőség a lelkek halál utáni vezeklésére, így az értük mondott imádságra sincsen szükség, de e felekezetben is általános, hogy ilyenkor az elhunytakra emlékeznek a hívek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.