Horváth: Nem kommentáljuk a jelölést

Minden eszközzel segíteni akarom az ország építését és a jogrendszer kidolgozását – mondta.

Markotay Csaba
2016. 11. 23. 4:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Mit szól a megválasztása körülményei­hez, illetve ahhoz, hogy az ellenzék az LMP kivételével a jelölés módja miatt nem támogatta az alkotmánybíró-jelölteket? Ön méltatlannak tartja ezt? – kérdeztük a tegnap alkotmánybíróvá választott Horváth Attilától, a Pázmány Péter Katolikus egyetem tanárától, jogtörténésztől.

– Ez politikai kérdés, úgyhogy ebbe nem mennék bele. Nem azért, mintha nem akarnám segíteni a sajtó munkáját, de egy alkotmánybíró értelemszerűen nem beszélhet erről.

– Az LMP társelnöke, Hadházy Ákos – aki frakciótársaival együtt támogatta a jelölteket – azt mondta, az Alkotmánybíróság (AB) eddigi tizenegy bírójából négyről lehet azt mondani, hogy függetlenül hozza a döntéseit, a többi hét inkább kerüli a konfliktusokat a kormánnyal. A négy új bíró megválasztásával viszont változhat ez az arány. Ön szerint is változni fog, illetve egyetért ezzel a megközelítéssel?

– Politikai, illetve politikusi megnyilvánulásról van szó jelen esetben. De az AB nem úgy működik, hogy a bírák vagy konfrontálódnak, vagy nem, hanem a testület az alaptörvény szerint végzi a munkáját. Nekünk nem szabad azt mérlegelni, hogy egy adott kérdés politikai szempontból hogyan közelíthető meg. Az említett felosztás nem olyan kérdés, ami nálunk szóba jöhet, ezt csak az újságírók és a politikusok szokták így emlegetni.

– Nagy vitákra vagy nyugodt munkára számít a testületben az AB új tagjaként?

– Nyugodt, építő munkát szeretnék, minden eszközzel segíteni akarom az ország építését és a jogrendszer minél tökéletesebb kidolgozását, illetve az alkotmányos értékek ápolását. Főként a történeti alkotmány vívmányait erősíteném.

– Az, hogy most teljes létszámú lett az AB, és elnököt is választott a parlament, hoz változást a testület munkájában?

– Hogyne, hiszen nagyon nagy munkateher van jelenleg a bírákon. Tizenöt ember jóval nagyobb munkát el tud végezni, mint tizenegy. És minden testületnek kell egy elnök, aki az egészet koor­dinálja. Annyira még nem ismerem a belső viszonyokat, hiszen csak most választottak meg, de nyilván nem véletlenül alakítottak ki tizenöt fős testületet egy olyan munkateherhez, mint ami az Alkotmánybíróságra hárul.

– A már folyamatban lévő ügyekbe is beleszólnak majd?

– Az elnök szignálja ki az ügyeket, tehát nem tudom, hogy én milyen témákat kapok majd. December elsejétől kezdünk bele a munkába, ez nyilván akkor fog kiderülni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.