Saját bíráiról dönthet majd az AB?

Törvénytelenséget emlegetnek a szocialisták. Átmentek a bizottságon a jelöltek.

Markotay Csaba
2016. 11. 22. 5:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem kizárt, hogy az Alkotmánybíróság (AB) dönthet majd arról, törvényes volt-e a testület új tagjainak jelölése és mai – várható – megválasztása. Az Országgyűlés ugyanis ma titkos szavazással dönt a Fidesz, a KDNP és az LMP által jelölt Horváth Attila, Schanda Balázs, Marosi Ildikó és Szabó Marcel sorsáról.

Az MSZP tegnap azzal állt elő, hogy törvénytelen volt a jelölési folyamat, így törvénytelen a mai voksolás is. Tóth Bertalan frakcióvezető arra hivatkozott, hogy az Alkotmánybíróságról szóló törvény szerint az új tagokra egy legalább kilenc, legfeljebb tizenöt tagból álló bizottság tesz javaslatot. Viszont ő csütörtökön lemondott bizottsági tagságáról, így nyolc főből álló testület jelölte az új tagokat. A szocialista politikus ezért jelezte, hogy ha az Országgyűlés ma mindezek ellenére megtartja a választást, az eredményt meg fogják támadni. Ennek formája az lehet, hogy az Alkotmánybírósághoz fordulnak, igaz, ahhoz szükségük lenne más ellenzéki képviselőkre is.

Pikáns, hogy amennyiben ez megtörténik, a ma várhatóan megválasztott négy új szakember is dönthet saját megválasztásának körülményeiről. A Magyar Nemzet fideszes forrásai is úgy vélték, hogy az Alkotmánybíróság fogja kimondani a végsőt szót, ha a testülethez fordul az ellenzék. Ám ők arra hivatkoztak, hogy az Alkotmánybíróság tagjait jelölő eseti bizottság a törvényben is meghatározott kilenc fővel alakult meg, az már más kérdés, hogy a szocialista tag menet közben otthagyta a testületet.

Gulyás Gergely, a Fidesz alelnöke ezzel egybecsengően arról beszélt az állami hírügynökségnek, hogy semmilyen közjogi testület működését nem akadályozza egy tag lemondása, ha egyébként a határozatképesség biztosítva van. – A teljesen indokolatlan, jogilag képtelen felvetést nehéz másként minősíteni, mint hogy az MSZP indokolatlanul hosszú történetének végstádiumába érkezett – fogalmazott. Az eseti bizottság (és egyben az igazságügyi bizottság) KDNP-s elnöke, Rubovszky György pedig a Magyar Nemzetnek úgy fogalmazott: „A törvény kimondja, hogy 9–15 fős bizottságot kell létrehozni. Mi létrehoztuk. Minden frakciónak kell helyet adni. Minden frakció kapott helyet. [ ] Úgy fogjuk fel tehát, hogy Tóth Bertalan az eseti bizottság alelnöki tisztségéről lemondott csütörtökön, és az MSZP a helyére még nem jelölt senkit.”

Hasonlóan az MSZP ellen érvelt Schiffer András is. Az LMP volt társelnöke a Magyar Nemzet megkeresésére arról beszélt, hogy nem befolyásolja egy bizottság vagy éppen az Országgyűlés tevékenységét, ha az előírt létszám csökken akár haláleset, akár lemondás miatt. Ráadásul az MSZP-nek fenn van tartva egy hely a bizottságban, függetlenül attól, hogy a szocialisták mindebből ki akarnak maradni. Az MSZP frakcióvezetője problémáját tegnap a plenáris ülésén is fel akarta vetni, Kövér László házelnök azonban lényegében első mondata után megvonta tőle a szót. Arra hivatkozott, hogy az Or­szággyűlés napirendjét már elfogadták, így házszabálysértő a kérése a bírójelöltek megválasztásának elhalasztásáról. Tóth Bertalan ezek után a házbizottság összehívását kezdeményezte, ez lapzártánk idején még tartott.

Az ellenzéki pártok továbbra is egyöntetűen támadják az LMP-t, amiért a Fidesszel együtt jelölte a négy szakembert. A jobbikos Staudt Gábor tegnap azt mondta, hogy nem veszik fel ma az alkotmánybíró-jelöltek nevét tartalmazó szavazólapot, és a szavazásban az MSZP sem vesz részt. Rubovszky György mindenesetre arra számít, hogy mivel két szavazata hiányzik a kormánypártoknak a kétharmadhoz, azt a kettőt az LMP biztosítani fogja.

Még tegnap délelőtt nyolc igen szavazattal, egy nem ellenében, illetve a jobbikosok szavazástól való távolmaradásával támogatta a parlament igazságügyi bizottsága a négy új alkotmánybíró megválasztását. A testületben a négy jelöltet egyenként hallgatták meg. Marosi Ildikó a többi között arról beszélt, hogy a mostaninál is jobb „dialógus” kell a Kúria és az Alkotmánybíróság között, hogy a különböző hatásköri kérdésekben ne törjön ki konfliktus. Az LMP-s Hadházy Ákos egy konkrét, a TV2-t elmarasztaló ítélet ügyében is kérdezte a jelöltet, de Rubovszky György figyelmeztette a politikust, hogy konkrét ügyekről nem kérdezhet. Hadházy ezután általánosságban hozta szóba az ügyet, vagyis azt, hogy egy társadalmi célú hirdetésről azt mondta ki a bíróság, hogy valójában politikai hirdetés volt, utóbb azonban az Alkotmánybíróság megváltoztatta a döntést. Marosi Ildikó ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy nyilván nem esik jól egy bírónak, amikor döntését alaptörvény-ellenesnek minősíti az AB, de a dolgot azzal zárta le, hogy az ügyet az Alkotmánybíróság másként látta.

– Egy alkotmánybírónak a jogin túl másfajta kötelezettségnek is meg kell felelnie. A józan ész mércéjét, követelményét is ki kell állnia – erről már Schanda Balázs beszélt, hozzátéve, hogy egyetlen jogállam sem tökéletes, így folyamatos korrekció kell, de ennek mércéje az alkotmánybíráskodás kell legyen. – Jó, ha a korrekció házon és hazán belül zajlik, nem pedig nemzetközi fórumokon – tette hozzá.

Schanda Balázsról a DK azt állította, hogy relativizálja a papi pedofíliát, mert bár arról írt egy cikkben, hogy elfogadhatatlan, megemlítette, hogy a tanárok nagyobb arányban követnek el szexuális visszaélést, miközben szerinte a média az egyház lejáratására használja a papokat érintő eseteket. Ezzel kapcsolatban – szintén Hadházy kérdésére – a meghallgatáson Schanda úgy fogalmazott, hogy ez „nagyon fájdalmas” kérdés, de a sztereotípia olyan veszélyes út, aminek a következményeit senki nem akarhatja. Kijelentette, hogy a katolikus klérus érintettsége ebben a kérdésben nem súlyosabb, mint más hivatásoké, és az áldozatok méltóságának tiszteletben tartásával a helyükön kell kezelni ezeket a bűncselekményeket.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.