Szorult helyzetben a munkaadók

A jelenlegi formájában a munkáltatók nem írják alá a jövő évi bérekről és járulékokról szóló megállapodást.

Markotay Csaba
2016. 11. 18. 13:28
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A jelenlegi formájában a munkáltatók biztosan nem írják alá a jövő évi bérekről és járulékokról szóló megállapodást – ezt mondta lapunknak a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának (VKF) mai ülése után Dávid Ferenc. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) főtitkára reményét fejezte ki, hogy a kedd reggelre tervezett újabb megbeszélésen sikerül egyezségre jutni a munkáltatói járulékok csökkentésének mértékében. Arra a felvetésre, hogy aznap már szavaz a parlament az egyes adótörvények módosításáról, azaz a változtatásokat nem tudják átvezetni, Dávid Ferenc azt mondta, ha lesz megállapodás, akkor legfeljebb néhány napot csúszik a zárószavazás, ez már csak technikai kérdés.

A munkáltatók tegnap azt vetették fel, hogy a – csütörtökön váratlanul bejelentett – társaságiadó-csökkentés helyett (ami egységesen 9 százalékos kulcsot vezetne be) inkább a munkáltatói járulékterheket mérsékeljék 4 százaléknál nagyobb mértékben, méghozzá 6 százalékkal. Ezzel az „átkonvertálással” ugyanis már el tudják fogadni azt a kormányzati oldalról kőbe vésett adatot, hogy jövőre a minimálbér 15, a garantált bérminimum pedig 25 százalékkal emelkedjen (2018-ban pedig 8 és 12 százalékkal). A gond csak az, hogy Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a tegnapi megbeszélésen azt mondta, hogy mivel 1 százalékpontos munkáltatói járulékcsökkentés nettó 90 milliárd forint költségvetési bevételkiesést jelent, a munkáltatói javaslat 180 milliárdos mínuszt jelentene a társadalombiztosítás kasszájában, amire a kormány nem lát lehetőséget.

Az, hogy pontosan mi történt a VKF tegnapi ülésén a friss munkaadói javaslattal kapcsolatban, nem teljesen egyértelmű. Az ülés egyik résztvevője ugyanis arról számolt be lapunknak, hogy amikor a munkaadók felvetették az említett „átkonvertálást”, azaz hogy a társasági adó csökkentése helyett inkább a munkáltatói járulékterhek csökkenjenek, Varga Mihály ebbe először látszólag belement volna. Ám ekkor információink szerint a munkaadói oldal visszakozott saját felvetéséből. Dávid Ferenc viszont lapunknak azt mondta, a felvetésüket a kormányzati oldal nem fogadta el.

Előkerült az egyeztetésen az az érv is, hogy a társasági nyereségadó egységesen 9 százalékra csökkentése (amit Orbán Viktor jelentett be csütörtökön, és amiről információink szerint semmilyen egyeztetés nem volt a VKF-en) elsősorban a nagyobb vállalatoknak, illetve a multiknak kedvez. Most ugyanis 10, illetve 500 millió forint adóalap felett 19 százalékos a két adókulcs, az egységesen 9 százalék így a kisvállalkozásoknak alig jelent megtakarítást, pedig a munkavállalók kétharmadát éppen ez a szektor foglalkoztatja. Nekik a munkáltatói járulékcsökkentés jelent azonnali könnyebbséget, ezért kerülhetett elő tegnap az említett munkáltatói javaslat. A VOSZ főtitkára ezzel kapcsolatban azt mondta, a társasági adó mérséklése mindössze 1000-1100 vállalkozást érintene érdemben a Magyarországon működő mintegy félmillióból.

Ebben a helyzetben szinte esélytelennek látszik, hogy megállapodás legyen a keddi újabb egyeztetésen, hiszen sem a minimálbér-emelés számaiban, sem a munkáltatói járulékcsökkentésben nem mozdul el a kormány.

A szakszervezeti oldal már korábban üdvözölte a minimálbérek 15, illetve 25 százalékos emelését. A mostani béralkut tehát a szakszervezetek biztosan aláírják.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.