Megérkeztek a honvédség új Mistral rakétái

A beszerzés illeszkedik a közép-európai országok légvédelmi modernizációjába.

Zord Gábor László
2016. 12. 31. 11:22
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elmúlt hetekben megérkeztek Magyarországra az európai rakétagyártó konszern, az MBDA franciaországi üzeméből az első Mistral–3 típusú légvédelmi rakéták – értesült lapunk.

A szállítmányt a honvédség egyik An–26-os repülőgépe hozta haza. A több milliárd forint értékű üzletet még 2014 augusztusában kötötte a Honvédelmi Minisztérium, mert az 1996–97-ben a honvédség egyik első nyugati beszerzéseként Magyarországra került rendszerek rakétáinak élettartama lejárt.

A beszerzés a többi fegyvernemmel együtt a rendszerváltás óta elhanyagolt és leszervezett földi telepítésű légvédelem modernizációjának szerény, első lépése, és beleillik abba a folyamatba, amely amerikai bábáskodás mellett, az „orosz fenyegetésre” hivatkozva újjáépítené a kelet-közép-európai szövetséges országok légvédelmét. Mint korábban megírtuk, ilyen fenyegetés az orosz arzenálban a szíriai háborúban kipróbált – hajóról, tengeralattjáróról, szárazföldről indítható – kis magasságban repülő Kalibr csapásmérő robotrepülőgépek elterjedése. Gondot okoz a pilóta nélküli felderítő gépek fokozott megjelenése is minden potenciális összecsapásban.

A csomagnak csak egyik része az új, nagyobb (immár hét kilométeres) hatótávolságú Mistral–3-as rakéták beszerzése. Hogy ezt a megnövekedett képességet kihasználhassák, új éjjeli irányzékot is kapnak a légvédelmi lövészek, amellyel messzebbről vehetik észre a célokat. A harmadik rész pedig a honvédség meglévő Mistral–2 rakétakészlete egy részének felújítása a Honvédelmi Minisztérium nyírteleki Arzenál üzemében, amely a rakétatechnikára szakosodott egyetlen üzem Magyarországon, és egyedi képességekkel bír. A költségek kompenzálásaképp a felújított régi rakéták egy részét az MBDA visszaveszi.

Mint arról a Zrínyi 2026 haderőfejlesztési terv bejelentésekor írtunk, a 2024-es olimpiai pályázat feltétele a légvédelem modernizációja. A Mistralok folyamatban lévő korszerűsítése mellett (radarjaik, vezetési pontjaik modernizációjáról még nem született döntés) még gondoskodni kell a nagyobb, 25 kilométer hatótávolságú, minden időben bevethető régi szovjet Kub rendszerek utódjáról is, amelyek 3M9 típusú rakétái élettartamuk végén járnak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.