Simicskó: Az olimpiához szükséges a légvédelem fejlesztése

A területvédelmi tartalékos rendszer, a honvédségi életpálya bevezetése mellett beszerzéseket is ígérnek.

Zord Gábor László
2016. 12. 20. 20:35
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Zrínyi 2026 névre elkeresztelt, tízéves programot Simicskó István honvédelmi miniszter jelentette be a honvédelmi tudósítók körének az idén egyetlenegyszer összehívott mai rendezvényén. Mint mondta, a program megalkotásakor abból indultak ki, hogy a honvédelem az alaptörvény szerint nemzeti ügy, tehát minden állampolgár felelőssége, és ezt kívánják tartalommal megtölteni. Hangsúlyozta, hogy nem akarják visszahozni a sorozásra alapuló rendszert, de meg akarják szólítani, közelebb akarnak kerülni a civil világhoz. Kiemelte ebben a január elsején megalakuló Honvédelmi Sportszövetség szerepét, illetve a területvédelmi alapon szerveződő önkéntes tartalékos rendszert. A kormány előtt van a megváltozott környezetre tekintettel kidolgozott új nemzeti biztonsági stratégia, amelyből új katonai biztonsági stratégiát is létrehoznak majd, amely illeszkedik a Zrínyi 2026 programhoz. Simicskó azt ígérte, hogy amint lehet, a készülő dokumentumot a parlamenti pártok elé tárják.

A haderőfejlesztés hátterét a honvédelmi büdzsé éves szinten a nemzeti össztermék 0,1 százalékával emelése biztosítja – emlékeztetett a miniszter, aki szerint ez az ötvenmilliárd forintos pluszforrás fokozatos fejlesztést tesz lehetővé. A „lökésszerű fejlődéshez”, például a helikopterbeszerzéshez külön kormányzati források kellenek, ugyanakkor nem zárta ki annak a lehetőségét, hogy ez mégiscsak fokozatosan, tíz év alatt valósul meg. Hangsúlyozta: a haderőfejlesztésben „természetesen a katonai-szakmai vélemény alapvetően a meghatározó”. – Engem sosem érdekelt, hogy milyen típus, ki gyártja. Annyiban érdekel, hogy ha beszerzés van, az átlátható legyen, értelmezhető legyen, ésszerű legyen abban a tekintetben, hogy pénzügyileg is kimutatható legyen, hogy megéri. Ha használt eszközt veszünk, akkor is – mondta a miniszter, hozzátéve: „az új eszközök beszerzésénél mindig felmerül, és a kormány esetében ez egy jogos követelmény, hogy hány munkahelyet teremtene, milyen ellentételezést ajánlanak, mi az, ami az ország számára más vonatkozásban előnyt jelent. Védelmi ipari rendszer kiépítése, gyártási képesség, sok-sok minden összetevője van, ami nemcsak a mi dolgunk”. Simicskó szerint „mi azt tudjuk elmondani, hogy nekünk szakmailag mire van szükségünk, milyen jellegű eszközre. Azt láttuk, hogy a legsürgetőbb probléma most a légi szállító képesség megszűnése”. Példaként említette, hogy Afganisztánban, Irakban a honvédségi missziók váltását, netán kimenekítését kell tudni megoldani. Emlékeztetett arra is, hogy a környező országok rendelkeznek ilyen képességekkel. Felidézte, hogy gondoskodtak a Jak–52-es gyakorlógépek pótlásáról is.

Újdonságot elárulva a miniszter beszámolt arról, hogy az olimpiai pályázat miatt szükség van a légvédelem megerősítésére. – A Mistralokat is fejlesztenünk kell, a Kubok is lassan kifutnak az üzemidőből, tehát itt is szükséges döntéseket hoznunk – mondta. De be kell pótolni az elmúlt években forráshiány miatt elmaradt, tolódott javításokat, üzemidő-hosszabbításokat is. Szintén újdonságként Simicskó kijelentette, hogy a Gripenek mellett terveznek olyan „közbülső repülőgépeket” is, amelyeket a pilóták az alapkiképző géptől a vadászgép felé haladva használhatnak. A szárazföldi haderő eszközeinek fejlesztési szükségletét is említette, de részleteket nem árult el, fegyvernemeket sem emelt ki.

Lapunk felvetésére, hogy miért nem biztosít az akár a környező országok védelmi szféráihoz hasonló transzparenciát a beszerzési tervek vonatkozásában a honvédelmi tárca, a jelen lévő vezetőktől azt a választ kaptuk, hogy tapasztalataik szerint roppant nehéz a tervek politikai támogatottságát megőrizni, ha a nyilvánosságban vita és vádaskodás kezdődik, például azonnal szárnyra kapnak a korrupcióval kapcsolatos találgatások. Emlékeztettek: a tárcának a szállítógépek beszerzésére tett előző próbálkozása azonnal elvesztette a támogatottságát, amikor az ellenzék azzal vádolta meg a kormányt, hogy magának akar VIP-gépeket vásárolni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.