„Bárcsak meleget is csomagolhattunk volna”

Több ezer szendvicset készítettek az önkéntesek. Éjszakákon keresztül tart a biciklis civilek segítőakciója.

Velkei Tamás
2017. 01. 09. 13:35
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagy a forgalom szombaton este a IX. kerületi Tűzoltó utcában: a Budapest Bike Maffiának (BBM) van itt az ideiglenes „főhadiszállása”. Az ide érkezők a civil szervezet felhívására jöttek szendvicset készíteni az utcán fagyoskodó hajléktalanoknak.

Az emeleti helyiségében tumultus fogad, a harminc négyzetméteren lehetünk úgy ötvenen. Egy asztal körül fiatalok lila hagymát karikáznak.

Egy másik csoport kenyereket szeletel megállás nélkül, egy harmadik asztalnál zsírral, töpörtyűkrémmel kenik a szeleteket, egy következő csapat hármasával csomagolja egybe az elkészült szendvicseket. – Hagymára kinek van még szüksége? – kérdi a BBM aktivistája, Nagy Szilvia oktató-kutató, aki fáradhatatlanul koordinálja az újabb és újabb érkezőket, és osztja ki a feladatokat.

Czirják Csilla aktivista ugyancsak a feladatok elosztásában vesz részt, valamint fogadja az adakozni vágyókat, akik konzerveket, sajtot, kolbászt, uborkát, zsírt, margarint, nápolyit, sós rágcsálnivalót, gyümölcsöket hoznak. – Hatra hirdettük meg a szendvicskészítést, de már a kezdés előtt negyedórával itt ácsorogtak vagy tizenöten, és az óta is folyamatosan jönnek az emberek. Hamar megtelt a terem, de nem küldünk el senkit, cseréljük a szendvicskészítő csapatokat, a várakozókat pedig arra kérjük, amíg sorra kerülhetnek, igyanak meg egy üdítőt vagy sört – mondja a szervező.

Az egyik asztalnál két kislány ül, a 10 éves Nadine és 7 éves testvére, Lorin. Anyukájuk, Linda azt mondja: azért hozták el a gyerekeket, hogy lássák, hogyan lehet segíteni azokon az embereken, akiket mindennap látnak az utcán. Otthon pogácsát sütöttek, itt fáradhatatlanul kenik a kenyereket. –Anyu, holnap is jövünk? – kérdi a nagyobbik lány, miután végeztek.

A gimnazista Orsi otthon előre elkészített szendvicseket hoz egy nagy zacskóban, mindegyik mellé egy-egy banánt tett a családja. Hozott meleg ruhát is, azt már leadta a BBM Üllői úti központjában. Ugyancsak otthon csinált négy kiló kenyérből szendvicseket egy fiatalasszony, aki hatalmas bevásárlószatyorral érkezik, a legalább ötven szendvics mellett konzerveket, citromlevet is csomagolt. Régóta követi a BBM-et a Facebookon, nem is volt kérdés számára, hogy segít. – Bárcsak meleget is csomagolhattunk volna! – mondja búcsúzóul, a kint tomboló hidegre célozva.

– A legkülönbözőbb társadalmi csoportokból érkeznek segíteni. Arra is volt példa, hogy drága autóval leparkoló, tehetős emberek hoztak takarót, meleg ruhát, élelmiszert – avat be a részletekbe Havasi Zoltán, az egyesület alapítója. – Ilyen összefogásra utoljára a 2013-as, hatalmas márciusi hóesésben vagy a dunai árvíz idején volt példa – teszi hozzá. Öt éve indította el mozgalmát, mert, mint meséli, nagyon zavarta, amit az utcán tapasztalt. Akkoriban általában előítélet vagy apátia társult a fedél nélküli léthez. – Nem bírtam elviselni, hogy nem lehet mosolygós országot csinálni. Most sikerült: ez a sok száz segíteni akaró ember megtehette volna, hogy pénteken, szombaton este otthon ül a melegben a családjával, ehelyett idejöttek önként, és velünk együtt dolgoznak, mert szívükön viselik embertársaik sorsát – mondja.

Átsétálunk az Üllői úti Food Truck Udvarba, ahol Varga Dávid, a szervezet „vitaminkommandó” projektjének felelőse irányítja a beérkező adományok szelekcióját, raktározását, elosztását. – A célunk az volt ebben a hidegben, hogy megmentsük az embereket a megfagyástól. Csak péntek éjszaka legalább ötven olyan emberrel találkoztunk, akin alig volt ruha. Sokakra úgy találtunk rá, hogy dideregtek az aluljáróban, azt hitték, kibírják a telet. Ennek ellenére sem akartak szállóra bemenni, kint maradtak az utcán – számol be tapasztalatairól. – Ilyenkor nem mélyedünk bele a helyzet elemzésébe, mert másokon is segíteni kell, de matracot adunk alájuk, paplanba tekerjük őket, meleg ruhát, vastag zoknit, kesztyűt adunk rájuk, megitatjuk őket forró teával, ételt adunk nekik – eleveníti fel az előző este eseményeit Varga Dávid.

A BBM pénteken éjjel mintegy száz-százötven emberhez jutott el, kétszáz szendvicset osztottak szét. Pénteken ezer csomag étel, szombaton ennek a duplája készült el. A pokoli hidegben sokan indulnak el a melegedőkre, szállókra, ezért oda is visznek meleg ruhát, takarót, élelmet a bringások.

Varga Dávidtól megtudjuk: szombat estig kétezer takaró, több száz polifoam matrac, úgy tíz mázsa ruha, több mázsa tartós élelmiszer, sok zsák tea, kenyér, zsír, hagyma érkezett az udvarba. – Biztos, hogy az adományozó kedvhez hozzájárul, hogy nemrég volt karácsony, de az is kitűnik, hogy az emberek látják, sokan próbálják meg túlélni a telet az utcán mínusz 10–20 Celsius-fokban – mondja Varga Dávid. Hozzáfűzi, ma már nem csak azt gondolják az emberek a hajléktalanokról, hogy ezek az otthontalanok koszosak, büdösek.

Az elkészült szendvicseket az Age of Hope egyesület kisbuszával és a Menhely Alapítvány járműivel juttatják el a rászorulóknak. Oláh László BBM-aktivista autójába több száz szendvics kerül, először öt követjük a Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményei Könyves Kálmán körúti éjjeli menedékhelyére. Amikor megérkezünk, a vezetés szívéről nagy kő gördül le, ugyanis aki megígérte nekik, hogy szombaton ételt hoz a százhatvan lakónak, nem ért ide, így a biciklismaffia által összegyűjtött adomány a legjobbkor jött.

Oláh László ezt követően további két szállóra szállít szendvicset, mi pedig a Keleti pályaudvar aluljárója felé vesszük az irányt. Egy idős nő épp akkor vackolja be magát paplanjai alá, amikor szendviccsel kínáljuk. Most tért vissza a pályaudvarról, mondja, ahol melegedett kicsit. A 2-es metró lejárata közelében egy férfi meleg ruhát, takarót kér, a Rottenbiller utcai kijárat közelében pedig páran akkor néznek ki paplanjaik alól, amikor odaérünk. – Tudják, hogy mínusz 15 fok van? – kérdezzük. – Akkor azért nem volt kedvem most sétálgatni – dörmögi egyikük némi iróniával. A férfi már tizenöt éve él hajléktalanként, azt mondja, többször is sikertelenül vált el, így került az utcára.

A Blaha Lujza téri aluljáró a következő állomás. Itt nagy az élet. A Pamacsként ismert hajléktalan furulyán játszik, előtte papírpohárban pár forint. Megtudjuk tőle, hogy egy nőismerősét várja, aki épp most jön ki a kórházból. A mellette álló István a nyolcvanas években még fűtésszerelő volt. Elmondása szerint minden pénzét játékgépekbe ölte, mire megállapodott, mindene elúszott. Egy hidegtől eltorzult arcú asszonytól azt tudakoljuk, miért nem megy be egy hajléktalanszállóra. A nő az aluljáró egyik sarkában fekszik felhalmozott matracokon. – Jaj, isten ments, jó itt nekem az utcán – válaszolja, miközben átveszi a kolbászos szendvicset, és beleharap.

Közeleg az éjfél, hosszú még az éjszaka. A bringások a város más pontjain is osztanak szendvicseket, teát és takarókat a hajléktalanoknak. A hideg miatti akciójukat egyelőre kedd éjszakáig folytatják.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.