Bölcsődei haláleset: nem agyhártyagyulladás volt

Nem fertőzés okozta a kisgyermek halálát az illetékes hatóság és a bölcsőde szerint.

Veczán Zoltán
2017. 01. 06. 12:57
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem fertőző betegség okozta a karácsony napján elhunyt budapesti bölcsődés halálát. December 28-án az Index írt a tragédiáról, azt közölve, hogy a kisgyermeknek agyhártyagyulladása volt. Ezt megkeresésünkre határozottan cáfolta mind a bölcsőde, mind az eljárásban illetékes hatóság.

A XI. kerületi intézményt a szülők értesítették arról, hogy megbetegedett gyermeküknél felvetődött az agyhártyagyulladás gyanúja. Ez alapján születhetett meg a cikk, mely szerint „az elsődleges, nem hivatalos laboreredmények [helyesebben: nem hivatalos diagnózis – a szerk.] szerint a gennyes agyhártyagyulladást (Meningococcus) okozó Neisseria meningitidis baktérium B típusa volt a kisgyermek szervezetében”.

Bölcsődei forrásunk arról számolt be, hogy az agyhártyagyulladás-gyanú bejelentése után az illetékes kormányhivatal értesítette a szülőket a helyzetről, és átadta az antibiotikumokat. A szülők ezt szinte kivétel nélkül elkezdték bevenni, illetve beadni a gyermekeknek. Majd két napra rá jött az értesítés a járványügyről, hogy nem mutatható ki a kisgyermek testéből a baktérium.

A hivatalos eljárás szerint a betegellátó kötelessége jelenteni a népegészségügyi hatóságnak, ha bizonyos betegségek gyanúja felvetődik – tudtuk meg az illetékes fővárosi kormányhivataltól. Ilyenkor a népegészségügyi szakemberek tájékozódnak a beteg állapotáról, felveszik a kapcsolatot a családdal, és feltérképezik, kikkel érintkezhetett a beteg a lappangási időben. Ennek nyomán mielőbb megkezdik az úgynevezett antibiotikum-profilaxist, azaz a megelőző antibiotikum-kezelést – írták. Így történt a XI. kerületi esetben is, amikor a profilaxis után a laboratóriumi eredmény kizárta a gennyes agyhártyagyulladást okozó kórokozók fertőző szerepét, ők pedig ennek tudatában tájékoztatták az érintetteket.

Bölcsődei forrásunk elmondta, hogy az esetet követő egy-két napban pánikhelyzet alakult ki a szülők között. A rémhírek a Facebook-csoportokban is gyorsan terjedtek, a szülők pedig rohantak az agyhártyagyulladás baktériumaitól védő vakcinákat venni. Azóta a kedélyek lecsillapodtak, az élet pedig megy tovább – tette hozzá. Egy szülő arról számolt be nekünk, hogy az intézmény részéről minden tájékoztatást megkaptak, a gyermekekkel és a szülőkkel is empatikusan bántak; senkiben fel sem vetődött, hogy a bölcsőde volna a felelős.

Ugyanakkor a pánik kitörését több tragédia előzte meg: csak decemberben két halálos áldozatot szedett hazánkban a gennyes agyhártyagyulladás, egy 22 hónapos borsodi kisgyermek és egy budapesti gimnazista is áldozatul esett a kórnak. Információink szerint az esetek óta úgy megnőtt az érdeklődés az egyébként összesen akár 130 ezer forintba is kerülő oltóanyagok iránt, hogy a gyártó külön levélben értesítette a gyógyszertárakat: a következő hónapokban nem tudja kielégíteni a megnövekedett keresletet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.