Szabályzat nélkül működnek az új tankerületi központok

Illúzió, hogy majd konszolidálódik az új rendszer – állította lapunknak az egyik iskolaigazgató.

Hutter Marianna
2017. 01. 04. 16:14
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Így most csak a KK-ra vonatkozó szabályok nyilvánosak, az 59 önálló költségvetési szervként működő tankerületi központoké nem. Arra a kérdésünkre, hogy a hiányosságot mikorra orvosolják, lapzártánkig nem érkezett válasz a KK sajtóosztályától. Mint ismeretes, a sokak által kritizált állami intézményfenntartó átalakítása mellett tavaly év elején döntöttek, az oktatással kapcsolatos elégedetlenségi hullám kirobbanása után.

„Nem kaptuk meg az SZMSZ-t, tisztázatlan, hogy a tankerületi központok pontosan hogyan fognak együttműködni az iskolákkal” – erről számolt be lapunk érdeklődésére Turcsik Viktor, a Budaörsi Herman Ottó Általános Iskola igazgatója. Úgy véli, hiába dolgoznak a tankerületi központ munkatársai keményen az új rendszer felállításán, jelentős a munkaerőhiány, a dolgozók túlterheltek. „A szabályozottságra megvan az igény, de nincs meg a kapacitás” – tette hozzá az intézményvezető.

Turcsik Viktor arról is beszélt, hogy korábban az intézményeket működtető önkormányzat erősen támogatta az iskolai rendezvényeket, most kérdéses, hogy ezt a gyakorlatot a KK fogja-e folytatni. Ráadásul ha a budaörsi önkormányzat továbbra is szeretne pénzt vagy eszközöket adományozni az iskoláknak, az intézmények csak akkor fogadhatják el ezeket, ha egyeztetnek róla a tankerületi központ igazgatójával, és az erre rábólint. Jelenleg viszont az iskolaigazgatónak még arról sincs információja, hogy mekkora költségvetésből gazdálkodik az általa vezetett intézmény. Mint fogalmazott: „Illúzió, hogy majd konszolidálódik az új rendszer. Képtelen lesz rá, mert annyira rosszul találták ki.”

Akad ugyanakkor olyan budapesti iskolaigazgató is, aki pozitívan értékelte az elmúlt hónapok történéseit. Szerinte az, hogy zökkenőmentes-e az új rendszer felállása, legfőképpen az adott tankerületi központ vezetőjén múlik, nem azon, hogy mikor van meg az szmsz. „Amelyik tankerületi igazgató nyitott az iskolái felé, ott érezhetően nagyobb az önállóság” – magyarázta. Ő intézményvezetőként nem tapasztalta, hogy negatív irányú változások történtek volna a közelmúltban, például amikor az önkormányzatoknak kellett megállapodniuk a tankerületi központtal a működtetés átadásáról, az is problémamentesen zajlott. „Alapvetően rendben ment minden, már nem kell annyit várni a jóváhagyásokra, működőképesebb a rendszer” – jelentette ki.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.