A Momentumot támadja a kormánysajtó

Lejárató cikket közölt az Origó a mozgalom egyik tagjáról.

Markotay Csaba
2017. 03. 08. 20:32
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Sok sikert a tükörbe nézéshez” – így kommentálta a HVG.hu-nak Hajnal Miklós, a Momentum Mozgalom egyik vezetője a személyéről a kormánypárti Origón megjelent lejárató cikket. A 12 millió forintot tüntetett el a Momentum dúsgazdag vezetője című írásban a többi között azt állítják, hogy Hajnal Miklós 2014-ben egy társával együtt 12 millió forint támogatást kapott részben uniós forrásból egy honlap létrehozására, ami a diákok online oktatását segítette volna. A Traction Labs Zrt. által is segített vállalkozásból végül nem lett semmi, a támogatásként kapott 12 millió forint azonban „szőrén-szálán eltűnt” – írta a cikk szerzője.

Arról is írt a kormánybarát portál, hogy a momentumos vezető Soros Györgyhöz szorosan kapcsolódó intézményekben dolgozott. A 22 éves „dúsgazdag” férfi, a „Momentum üdvöskéje” jelenleg Oxfordban tanul politikát, közgazdaságot és filozófiát, és ez a lakhatással együtt évi 7,6–9,6 millió forintba kerül. Korábban dolgozott egyebek mellett a Soroshoz kapcsolódó Közép-európai Egyetemen is. Ezután Hajnal Miklós lakhatási körülményeit és egyéb jövedelmi viszonyait vette elő az Origo, de „bűnlajstromán” az is szerepel: édesapjának Facebook-oldalából az látszik, hogy kedveli a 444.hu-t.

Hajnal Miklós szerint a cikk szerzője kiírta magát az újságírószakmából. „Egy normális országban nem kell magyarázkodnom azért, hogy mit lájkolnak a szüleim, vagy azért, hogy melyik utcában élek” – mondta a Momentum Mozgalom tagja. Károlyi Antal, a Traction Labs egyik tulajdonosa pedig egyértelművé tette, hogy nincs követelésük Hajnalék felé, a pénzt arra költötték el, amire a támogatást kifizették. Így működik a kockázatitőke-befektetés. Ha az ötlet betalál, nagyot kaszál mindenki, ha nem, bukás van – mondta.

Arról nem esett szó a kormánypárti portál cikkében, hogy a Fidesz vezetőinek egy része egykor Soros György pénzén tanult külföldön. Orbán Viktor 1988 áprilisától a Soros Alapítvány pénzéből felállított Közép-Európa Kutatócsoport munkatársa volt, 1989 szeptemberétől pedig az alapítvány ösztöndíjával az oxfordi Pembroke College-ben az angol liberális filozófia történetét tanulmányozta. Kövér László házelnök 1987–1988 között kutathatta Soros-ösztöndíjjal a közép-európai társadalmi mozgalmakat, Deutsch Tamás pedig egy, a Fidesz és az SZDSZ ifjú reménységei számára szervezett, hat hónapos „menedzseriskola” hallgatója volt 1989-ben. Kovács Zoltán kormányszóvivő 1994 és 1995 között tanult Soros-ösztöndíjjal Oxfordban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.