Megsemmisítheti az unió a Heineken-törvényt

Strasbourgban bukhat el a vörös csillagos Heineken sörök forgalmazását büntetni szándékozó javaslat.

B. Kovács Gergely
2017. 03. 14. 17:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Korántsem biztos, hogy a jelen formájában életbe léptethető az a több jogszabályt, köztük a Büntető törvénykönyvet is módosító javaslat, amelyik megtiltaná a horogkereszt, az SS-jelvény, a nyilaskereszt, a sarló-kalapács és az ötágú vörös csillag haszonszerzés céljából való felhasználását.

„Az önkényuralmi jelképeknek kereskedelmi célból történő felhasználhatósága nem olyan jog, amely – a véleménynyilvánítás szabadságával ellentétben – magasabb rendű lenne az önkényuralmi jelképek tiltásához fűződő közérdeknél” – érvel az iromány, amely az Országgyűlés honlapján olvasható. A Lázár János és Semjén Zsolt által jegyzett javaslat életbe lépésével Magyarországon például nem lehetne a hagyományos címkével árulni a Heineken söröket, hiszen vörös csillag van rajtuk.

A lépés mögött az Igazi Csíki Sör és a Heineken közötti hadakozásra adott kormányzati reakciót sejtik, bár Halász János keddi sajtótájékoztatóján ezt cáfolta. A Fidesz-frakció szóvivője szerint a Heinekent senki nem akarja betiltani, csupán a címkén lévő vörös csillag érintett az ügyben.

Ismert, az Igazi Csíki Sör gyártóját a romániai Heineken perelte be, mert úgy vélte, hogy a sör gyártója ellopta a szellemi tulajdonát. A pert Romániában a Heineken nyerte, a magyar kormány viszont az Igazi Csíki Sör mellett állt ki, egyebek mellett Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a támogatásáról biztosította azt a hódmezővásárhelyi kezdeményezést, amely bojkottra szólított fel a Heineken ellen.

Úgy tűnik, nemcsak a Heineken esetében rossz ómen az ötágú vörös csillag, Halász ugyanis emlékeztetett arra, hogy a San Pellegrino termékeinek csomagolásán is ugyanez a jelkép látható. (De felvetődött a Milky way csokoládé érintettsége is, amelynek csomagolásán szintén vörös csillag látható.) A kormánypárt szerint az indítvány célja nem más, mint az, hogy ne szennyezzük tovább a vizuális környezetünket az önkényuralmi jelképekkel.

Ez azért is érdekes, mivel a holland társaság üzletpolitikája szerint a Heineken csomagolásán korántsem a kommunista és szocialista rezsimek jelképe köszön vissza, sokkal inkább a sörfőző mesterek ősi szimbóluma. A Heineken ezt a középkorra vezeti vissza – a csillag sarkai pedig szerintük a négy őselemet, illetve a főzet minőségét jelképezik.

A kormányzati javaslat azonban mindinkább azt az érvelést propagálja, hogy a vörös csillag önkényuralmi jelkép.

Holott az Európai Unióban született már döntés ebben a témában: az Emberi Jogok Európai Bírósága szerint a vörös csillag nem önkényuralmi jelkép – emlékeztetett Lövétei István.

Az alkotmányjogász lapunk kérdésére elmondta, ha valaki kifogást tesz az unióban a magyar gyakorlat ellen, minden bizonnyal nyer majd, és a törvényt megsemmisítik. Csakhogy egy ilyen eljárás általában két-három év alatt zajlik le, és aki időt nyer, életet nyer, teszi hozzá.

A Fidesz-frakció szóvivője ennél sokkal bizakodóbb volt keddi sajtótájékoztatóján. Szerinte ugyanis a törvény megáll a nemzetközi színtéren is.

Az alkotmányjogász felhívta a figyelmet, a törvényjavaslat arra is kitér, hogy a kormány egyedileg felmentést adhatna a tilalom alól, ha a kérelmező bizonyítja, hogy „különös méltánylást érdemlő magánérdeke fűződik” a jelkép használatához. Azt, hogy a kabinet döntheti el, ki esik a törvény hatálya alá és ki nem, Lövétei diszkriminatívnak tartja.

Ráadásul nem kis összeggel sújtaná a kormány a törvénynek ellenszegülő vállalkozásokat. A törvény megsértése esetén a bírság összege 500 ezer forinttól a vállalkozás éves nettó árbevételének 5 százalékáig, de legfeljebb 2 milliárd forintig terjedhet. Büntetőjogilag pedig vétségnek számítana a törvénysértés, s két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetnék, ha nincs ezzel kapcsolatban súlyosabb bűncselekmény is.

Sándor Zsuzsa, egykori bíró szerint

a most zajló eseményeknek semmi köze a büntetőjoghoz, valójában kereskedelmi konkurenciaháború zajlik, ahol a büntetőjog csak ultima ratio, azaz a legvégső megoldás lehet. Ilyen értelemben pedig nem tekinthető másnak a módosítás, mint a joggal való visszaélésnek.

Úgy látja, egy ilyen törvényjavaslatnak egyből az Alkotmánybíróságnál kellene landolnia, ha pedig ez sem mondaná ki, hogy a büntetőjog ilyen célra nem használható, akkor – Lövéteihez hasonlóan – szerinte is Strasbourg-ban dől majd el a kérdés. 

Erőltetettnek és nevetségesnek nevezte a kormány törvényjavaslatát a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) főtitkára. Dávid Ferenc szerint nem tesz jót a hazai jogalkotásnak, ha egyes cégekre hoznak törvényeket. Hozzátette, szerinte a törvényből azt következik, hogy a kormány nem kitiltani akarja a Heinekent, hanem tárgyalóasztalhoz kényszeríteni.

A tilalom egyébként nem vonatkozna az ismeretterjesztő, oktatási, tudományos, az önkényuralmi jelképekhez kötődő történelmi eseményeket ábrázoló művészeti célú, illetve a történelem, a jelenkor eseményeiről szóló tájékoztatás céljából való felhasználásra, megjelenítésre vagy értékesítésre. Például könyvekre, lapokra.

Olcsóbb sörért lobbiznak

A Magyar Sörgyártók Szövetsége (MSSZ) és a Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete (KSE) levélben fordult Varga Mihály nemzetgazdasági miniszterhez - értesült a Világgazdaság. Azt szeretnék elérni, hogy terjesszék ki a csapolt sörre is a kedvezményes étkezőhelyi áfát. Az éttermi fogyasztás forgalmi adója ugyanis 27-ről idén 18 százalékra csökkent, jövőre pedig 5 százalékra mérséklődik. Arra hivatkozva érveltek az áfacsökkentés mellett, hogy maga a miniszter mondta egy februári üzleti fórumon: juttassák el hozzá, ha tudnak az uniós szabályozásnak megfelelő, más tagállamban működő gyakorlatról.

###HIRDETES2###

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.