Újra terítéken az ügynökügy a parlamentben

A Jobbik szerint kiderülhet, valóban antikommunista-e a Fidesz. Eddig lesöpörték az ügynökkérdés rendezését célzó terveket.

György Zsombor
2017. 03. 27. 10:23
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ellenzék sikeresen tartja napirenden az ügynökmúltat, ám érdemi előrelépés nincs az ügyben. Hétfőn, az azonnali kérdések órájában Mirkóczki Ádám, a Jobbik szóvivője beszélt az állambiztonsági múlt feltáratlanságáról és javaslatukról, amely révén szerinte rendezni lehetne ezt a „hatalmas morális adósságot”. Korábban számos hasonló kezdeményezés bukott el az Országgyűlésben, Schiffer András akkori LMP-s társelnöké tucatnyiszor. 

Mirkóczki is emlékeztetett arra, hogy Európa többi érintett országa már rendezte ezt az ügyet, a magyar kormány azonban halogatja. Hozzátette, javaslatuk elkészítésekor a lengyel példát vették alapul, amely húsz év alatt bizonyította, hogy működik.

„A kormány mai napig nem volt képes az ügyben érdemi eredményt felmutatni, szemben a lengyelekkel, akik megtisztították a közéletüket. A kormánypárt képviselői az ügy tárgysorozatba vételével bizonyíthatják, valóban antikommunisták-e” – szögezte le a képviselő.

Pogácsás Tibor, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára válaszában úgy fogalmazott, „mulatságos” lenne a parlament ma már egyetlen rendszerváltó pártját azzal vádolni, hogy a diktatúra érdekében tevékenykedett volna. Ilyet nem állíthat olyan, aki ismeri a rendszerváltozás előtti időket, mondta, egyben identitásukat keresőknek nevezte azokat – így a Jobbikot –, akik mégis ezt teszik. A kutathatóság folyamat, amiért a kormány nagyon sokat tett, jelentette ki.

A mágnesszalagok titkos minősítése ma is él, de a Nemzeti Emlékezet Bizottsága – amely a rendszerszerű feltárást kapta feladatul – olyan munkacsoportot hozott létre, amely feldolgozta a dokumentumokat. Ez a feltáró munka tette lehetővé – így Pogácsás Tibor –, hogy a mágnesszalagok kutathatóvá válnak. De a szalagok sérültek, a teljes anyag nem állítható helyre. Június 30-áig kell megkapnia az állományt a történeti levéltárnak a titkosszolgálattól, ennek jogi és pénzügyi feltételeit megteremtették – zárta szavait az államtitkár.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.